“Existenta acestui cod pentru membri Asociatiei este obligatorie. Avem o responsabilitate asupra acestor date. Fixeaza relatiabroker-investitor”, a declarat, citat de NewsIn, presedintele Asociatiei Brokerilor, Dan Paul.Codul de conduita prevede ca fiecare casa de brokeraj sa responsabilizeze un angajat cu gestionarea bazei de date pentru a limita accesul si pentru a impiedica orice circulatie necontrolata a datelor.

“Codul este aplicarea unei directive europene. Pasul urmator este sa il autorizam la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor”, a specificat directorul general al Asociatiei, Anca Dumitru.Documentul reglementeaza aspecte privind legalitatea si transparenta prelucrarii datelor, responsabilitatea caselor de brokeraj, legitimitatea dezvaluirii si stocarii datelor, securitatea prelucrarii si dreptul de acces la datele persoanei ale carei date sunt prelucrate.

“Sa ne instiintam clientii cand se face o cercetare care ii vizeaza”, a explicat presedintele brokerilor.Brokerii au semnalat inexistenta unui capitol de sanctiuni. “Nu este propriu ca un cod sa aiba sanctiuni”, a explicat presedintele Bursei de Valori (BVB), Septimiu Stoica. “incalcarea codului inseamna izolarea de catre piata. Fiecare SSIF poate impune sanctiuni pentru salariatii sai”, a adaugat Stoica.

Brokerii au mai hotarat neimplicarea in procesul de egalizare a detinerilor de actiuni ale Bursei Monetar Financiare si de MarfuriSibiu (BMFMS) de catre societatile de servicii de investitii financiare (SSIF).Fuziunea Bursei de la Sibiu cu cea de la Bucuresti a fost votata in primavara acestui an de actionarii fiecareia. Realizarea ei este tergiversata de neintelegerile dintre brokeri privind detinerile de actiuni pe care le vor avea la noua institutie, sustin surse din piata.