"Daca bancile in ultimii doi ani si-au constituit provizioane pentru creditele neperformante, cam de un an si jumatate am inceput sa vedem si vanzari masive de credite, in special corporate, garantate, cu fonduri din afara care au achizitionat si vanzari de portofolii neperformante cu sume foarte mari vom vedea si in urmatorul an. Foarte multe banci vor vinde foarte multe din aceste credite", a declarat joi Diana Coroaba, partener Consultanta Fiscala, PwC Romania, la "Romania Financial Forum", organizat de Mediafax la BNR, potrivit Mediafax.

Ea a aratat ca un alt plan de actiune pe care bancile il au in vedere este vanzarea liniilor de afaceri auxiliare, precum leasing si real estate sau consolidarea liniilor de afaceri prin preluarea operatiunilor de leasing sau de credite acordate de IFN-uri in structura bancii, in vederea reducerii costurilor operationale, dar si de separare a liniilor de afaceri pentru pregatirea vanzarii.

"Alte grupuri bancare iau in considerare sau deja au implementat centralizarea functiilor-suport in banca, nevizand numai reducerea costurilor operationale, dar si pentru imbunatatirea controlului intern, avand in vedere ca foarte multe dintre IFN-uri au avut probleme foarte mari", a spus Coroaba. BCR a mandat in octombrie firma de consultanta si audit PwC sa vanda credite de 433 de milioane de euro acordate unui numar de 91 de firme, peste 85% din suma fiind acoperita cu garantii imobiliare, potrivit CoStar Finance.

Potrivit aceleasi surse, sucursala din Romania a Bank of Cyprus a scos la vanzare un portofoliu de 360 de milione euro, provenind din 382 credite neperformante, aferente unui numar de 131 de debitori. Cel mai mare portofoliu a fost vandut pana acum de Volksbank Romania, care a cedat credite de aproape 500 de milioane euro catre un consortiu format din Deutesche Bank si fondurile de investitii HIG Capital si Anacap.