Impozitarea cu 1% a microintreprinderilor cu minimim doi angajati va transforma aceasta categorie de firme intr-un "vehicul perfect" folosit pentru a evita plata taxelor, considera consultantul fiscal Dan Schwartz.

"Posibilitatea de a angaja salariati cu salariul minim, impreuna cu renuntarea la impozitul pe dividende transforma microintreprinderea intr-un vehicul perfect pe care-l putem folosi pentru a evita plata taxelor si a contributiilor sociale. Impozit pe dividende zero, impozit pe venit 1%, te poti angaja pe tine insuti fara probleme, mai angajezi un prieten caruia ii platesti taxele si isi faci veniturile cum crezi de cuviinta", a declarat Schwartz, managing partner al firmei de consultanta fiscala si audit RSM Scot, la o conferinta pe tema Codului Fiscal, informeaza Mediafax.

Microintreprinderile vor fi obligate sa plateasca un impozit indiferent daca au sau nu angajati, firmele cu unul sau mai multi salariati urmand sa achite 3%, respectiv 1% din cifra de afaceri, iar cele care nu au niciun angajat platind trimestrial 3% plus o suma de 1.530 lei. Astfel, impozitul va fi de 1% pentru microintreprinderile care au peste 2 salariati inclusiv, 3% pentru microintreprinderile care au un salariat, 3% + 1.530 lei trimestrial pentru microintreprinderile care nu au salariati, conform proiectului noului Cod Fiscal.

Pentru microintreprinderile fara salariati si care se afla in dizolvare urmata de lichidare, inactivitate temporara, nedesfasurarea de activitati, impozitul va fi de 3% din cifra de afaceri. In opinia lui Schwartz, Codul Fiscal nu propune prin aceste masuri o relaxare fiscala, ci reprezinta o prevedere legala care incurajeaza evitarea platii taxelor. "Atunci cand o astfel de lege este aprobata, ea nu face altceva decat sa influenteze si sa distorsioneze mecanismele pietei", a spus consultantul fiscal.

Pe de alta parte, pentru microintreprinderile care nu au salariati si trebuie sa plateasca un impozit trimestrial de 3% plus o suma de 1.530 lei, el considera ca valoarea din urma constituie de fapt un impozit minim. "Se revine la impozitul minim pe care l-am mai avut o data, la care s-a renuntat pentru ca a generat atatea dificultati in piata antreprenorilor mici incat a trebuit sa se renunte la el. De ce revenim la el nu inteleg", a comentat Schwartz. Proiectul noului Cod Fiscal mai prevede ca vor fi modificate pragurile pentru incadrarea firmelor in categoria microintreprinderilor treptat, in etape, acestea urmand sa creasca de la echivalentul a 65.000 euro in prezent la 75.000 euro din 2017 , 85.000 euro din 2018 si 100.000 euro din 2019.

Citeste si:
Taxele şi impozitele locale vor crește pentru bucureșteni în 2021
Taxele şi impozitele locale...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Cod Fiscal 2015: tot ce trebuie sa stii despre modificarile de taxe
Setari Cookie-uri