Privatizarea CEC si fuziunea HVB-Tiriac-Unicredit vor influenta substantial topul sistemului bancar autohton in functie de active si profituri. De asemenea, finalizarea procesului de preluare BCR de catre Erste Bank va schimba peisajul bankingului romanesc, mai ales la nivelul superior.
Preluarea BCR de catre Erste Bank va fi finalizata pana in a treia saptamana a lunii septembrie, a declarat seful departamentului de resurse umane al Erste Bank, Ruper Dollinger. Tot ieri a fost anuntat si termenul de depunere a ofertelor pentru CEC, care a fost amanat pentru ca OTP Bank si National Bank of Greece au cerut rezultatele financiare calculate in conformitate cu standardele de contabilitate IFRS. Astfel, preluarea CEC se va finaliza in martie 2007, a declarat presedintele CEC, Eugen Radulescu.

La finele lui 2005, Erste Bank a castigat licitatia pentru preluarea BCR, oferind 3,75 miliarde euro pentru 61,88% din actiunile bancii. Banii urmeaza a fi depusi intr-un cont escrow. Statului ii vor reveni 2,2 miliarde euro, iar institutiilor financiare IFC si BERD, 1,5 miliarde euro.

"Detaliile acestei operatiuni vor fi facute publice la momentul preluarii. in principiu, pot sa va spun ca intentionam sa reducem numarul de expati din conducere pentru a crea manageri autohtoni", a afirmat Dollinger, citat de NewsIn.

Transferul sumei pentru pachetul de actiuni cumparat de catre Erste Bank trebuia realizat numai dupa ce sunt rezolvate trei preconditii. Prima se referea la obtinerea aprobarii sau, dupa caz, a notificarii autoritatilor de reglementare, inclusiv cele bancare, din cele doua tari. A doua preconditie impunea clarificarea legalitatii ajutorului de stat acordat BCR la preluarea Bancorex. Consiliul Concurentei a emis o decizie, la inceputul lunii august, prin care a stabilit ca preluarea nu este considerata ajutor de stat.

Cea de-a treia preconditie vizeaza eliminarea printr-o decizie a adunarii generale a actionarilor a pragului de 75% din voturi pentru luarea unor decizii majore in gestionarea bancii si a noilor membri ai Consiliului de Supraveghere. Guvernul a stabilit, saptamana trecuta, un nou plafon al sumelor ce urmeaza a fi suportate de la bugetul de stat ca urmare a litigiilor din instantele judecatoresti in care este implicata BCR, procese rezultate din activitatea Bancorex, noua suma, identificata pana la 31 martie 2006, fiind de peste 180 milioane euro. in anul 2000, Guvernul a emis o hotatarea 909 prin care stabilea plafonul de garantare la 38 miliarde lei si 116 miliarde dolari.

Potrivit legislatiei sunt garantate irevocabil si neconditionat pe numele BCR sumele reprezentand toate raspunderile, inclusiv daunele directe si indirecte rezultate din sau in legatura cu litigiile izvorate din activitatea Bancorex pentru care BCR este raspunzatoare.

Erste Bank a inregistrat, in prima jumatate al anului, un profit net de 448,7 milioane euro, in crestere cu 33,7 % fata de aceeasi perioada a lui 2005, potrivit datelor bancii. In aceeasi perioada, veniturile operationale au crescut cu 10 %, cifrandu-se la 2,33 miliarde euro. Cheltuielile administrative au ajuns la 1,4 miliarde euro, in crestere cu 6,2 %.

Majorarea de capital de 2,9 miliarde euro, incheiata la finele primului trimestru al anului, a determinat scaderea rentabilitatii capitalului angajat de 19 %, in anul financiar 2005, la 13,9 % in prezent. in prima jumatate din 2006, totalul activelor bancii a crescut cu cinci %, ajungand la 160,2 miliarde euro. Rezultatul pe actiune a crescut de la 1,40 euro, in perioada similara a anului anterior, la 1,52 euro, in prima jumatate din 2006. Rentabilitatea capitalului Tier 1 atinsese la 30 iunie 2006 valoarea de 9,8 %, fata de 6,8 % la sfarsitul lui 2005, iar rata solvabilitatii a crescut la 13,5 %, fata de 11 % la sfarsitul lui 2005. Valoarea minima legala a acestui indice este stabilita la 8 %.

Pentru perioada 2005-2009, managementul grupului previzioneaza o crestere anuala medie de peste 20% a profitului net, dupa scaderea cotei alocate actionarilor minoritari. Managementul grupului Erste Bank estimeaza o crestere de peste 20% a profitului net anul acesta, fara a lua in calcul efectele produse de preluarea BCR.

Radulescu: Preluarea CEC de catre un investitor ar putea avea loc in martie 2007

"Intarzierea privatizarii CEC ar putea fi determinata de rigurozitatea pe care competitorii o solicita pentru datele pe care le-au cerut, printre care s-ar putea numara si informatiile despre Fondul National de Investitii", a declarat Radulescu intr-un interviu acordat postului de televiziune The Money Channel.

Presedintele Comisiei de Privatizare a CEC, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, anuntase la sfarsitul lunii iulie ca termenul de depunere a ofertelor finale imbunatatite pentru CEC este 31 august 2006.

Radulescu a precizat ca rezultatele financiare ale CEC pe sase luni au fost calculate potrivit standardelor romanesti de contabilitate, iar cei doi competitori straini au solicitat auditarea in conformitate cu normele de contabilitate IFRS. Radulescu a mai spus ca diferentele de calcul dintre normele romanesti si cele IFRS, pentru datele obtinute in decembrie anul trecut, au fost minimale. Auditul suplimentar va costa cateva zeci de mii de euro si va fi platit de catre CEC.

"In primul semestru al acestui an, CEC a inregistrat un profit de aproximativ cinci ori mai mare decat cel pentru anul trecut. Astfel, profitul net a fost de 17.600.000 de lei, pentru prima jumatate a lui 2006, in conditiile in care in aceeasi perioada a anului trecut CEC inregistra pierderi de 5.400.000 de lei noi, iar la sfarsitul lui 2005, profitul CEC era de numai 4.400.000 lei noi", a afirmat Radulescu.

"Nu ne asteptam sa primim o asemenea solicitare. De obicei se cere audit la un an. Compania care face auditul, KPMG, nu se poate mobiliza pentru ca este in vacanta. Mai mult, rezultatele financiare pentru primele sase luni ale anului tocmai au fost aprobate de Consiliul de Administratie de la CEC", au declarat pentru NewsIn, surse din comisia de privatizare a CEC. Conform surselor citate, dupa finalizarea auditului, estimat la inceputul lunii septembrie, comisia le va prezenta celor doua banci atat forma finala a contractului de vanzare-cumparare, cat si termenul la care vor depune ofertele financiare.

"Finalizarea privatizarii nu va avea loc, probabil, pana la sfarsitul acestui an", a declarat presedintele CEC care a dat ca un posibil termen limita pentru preluarea efectiva a bancii de catre un investitor luna martie a anului viitor. Radulescu a precizat ca prin finalizarea privatizarii se refera la "momentul in care la Registrul Comertului se va inregistra un alt proprietar al CEC", ca si in cazul BCR care nu a fost preluata desi castigatorul a fost anuntat de la sfarsitul lui 2005.

Presedintele CEC a afirmat ca toate datele despre institutia pe care o conduce au fost puse la dispozitia celor doi competitori straini, cu exceptia celor pe care le-a caracterizat drept "secrete comerciale", in conditiile in care OTP si National Bank of Greece sunt, pana la semnarea contractului de privatizare de catre una dintre ele, institutii rivale pentru CEC pe piata bancara din Romania.

Presedintele CEC a mai apreciat ca potentialii cumparatori straini ar putea avea unele rezerve in legatura cu achizitionarea CEC din cauza progresului rapid al bancii din ultimul an. "Volumul creditelor acordate de CEC clientilor nebancari erau, la sfarsitul anului trecut, de un miliarde de lei, iar in prezent acest indicator a atins, deja, suma de 2,6 miliarde de lei. Asemenea crestere ar putea sa ridice semne de intrebare, in legatura cu respectarea normelor de catre CEC", a mai spus Radulescu.

In ceea ce priveste motivul pentru care banca Reifeissen a iesit cursa pentru cumpararea CEC, potrivit lui Radulescu "dorinta Raiffeisen de a mai cuceri inca 4,5% din piata, cat avem noi in momentul de fata, a fost probabil, mai mica mai ales ca are, deja, o pozitie consolidata in mediul bancar din Romania, cu o cota de piata de peste 7%".

Referitor la declaratii sale anterioare potrivit carora pachetul majoritar de la CEC valoreaza cel putin de cinci sute de milioane de euro, Radulescu a spus ca "erau afirmatiile unei persoane neimplicate in procesul de vanzare".

CEC a castigat in primul semestru de patru ori mai mult decat a reusit sa obtina in tot anul precedent. Fosta banca de economii a incheiat primul semestru cu un profit net de aproximativ 5 milioane de euro, in timp ce pentru aceeasi perioada a anului trecut CEC raporta pierderi de circa 1,5 milioane de euro.

HVB si Tiriac vor deveni o singura banca spatamana viitoare

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a aprobat fuziunea prin absorbtie a HVB Bank si Banca Tiriac, precum si retragerea autorizatiei de functionare pentru HVB Bank Romania, cele doua banci urmand sa formeze Banca Comerciala HVB Tiriac de la 1 septembrie.

"Din punct de vedere legal, fuziunea este de fapt o preluare de catre Banca Tiriac a HVB Bank Romania, de aceea BNR a hotarat retragerea licentei de functionare a HVB", a declarat, pentru NewsIn, directorul de comunicare al HVB Bank Romania, Ioana Paun.

Din noiembrie 2005, HVB Bank Romania si Banca Tiriac fac parte, alaturi de UniCredit Romania, din reteaua UniCredit Group, ca urmare a achizitiei pachetului majoritar de actiuni al Bank Austria Creditanstalt, actionar majoritar la randul ei la cele doua banci romanesti, de catre grupul bancar italian.

De altfel, fuziunea HVB - Tiriac fusese anuntata din septembrie 2005, iar aceasta va fuziona in curand cu subsidiara UniCredit in Romania.

"Procesul de fuziune dintre UniCredit Romania si noua banca rezultata in urma fuziunii va demara in cursul lunii septembrie a acestui an, dar nu putem inca preciza cu exactitate cand se va finaliza", as precizat Paun.

Banca Tiriac detinea, la sfarsitul primului semestru din 2006, active de 3,4 miliarde lei (950 milioane euro), care reprezentau 2,35% din activele bancare romanesti, fiind a unsprezecea banca din Romania din acest punct de vedere. La aceeasi data, HVB Bank Romania avea active de 5,87 miliarde lei (1,64 miliarde euro), cu o pondere de 4,08% in activele bancilor din Romania, potrivit datelor BNR.

Cele trei banci romanesti membre ale UniCredit Group aveau, la 30 iunie 2006, active cumulate de 11,79 miliarde lei (3,3 miliarde euro), adica 8,18% din totalul activelor bancare romanesti, ceea ce claseaza UniCredit Group pe locul trei pe piata bancara din Romania, devansand cu putin Raiffeisen Bank Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri