Incasarea veniturilor intr-un cont bancar prezinta si anumite dezavantaje, reprezentate in principal de comisioanele aferente deschiderii si administrarii contului curent si ale cardului de salariu, care adunate reprezinta o suma destul de mare pe care angajatii o pierd lunar. Ca urmare, bancile si-au dezvolat produse cat mai competitive, cu comisioane cat mai mici sau chiar zero, pentru a convinge angajatii sa-si incaseze veniturile in conturile lor.

WALL-STREET.RO va prezinta o scurta comparatie a comisioanelor percepute de cele mai mari sapte banci de pe piata romaneasca, luand in calcul ca un client cu educatie financiara peste medie are deja nevoie de internet si mobile banking, dar si de costuri cat mai mici de administrare.

Cardul de salariu este perceput de majoritatea clientilor ca un produs bancar standard, ale carui beneficii sunt luate exact asa cum sunt oferite. De altfel, nivelul de implicare al clientilor in negocierea avantajelor este destul de redus, potrivit unui studiu GFK. Majoritatea posesorilor de carduri de salariu fie nu cunosc intocmai toate costurile aferente, fie considera ca acestea sunt nesemnificative, arata aceleasi studiu. Astfel, cunoasterea exacta a comisioanelor percepute de banca poate determina intr-o masura semnificativa alegerea institutiei unde iti depozitezi salariul.

Dupa cum se poate observa in tabelul de mai jos, UniCredit si ING Bank prezinta cele mai bune oferte ale cardului de salariu, cu 0 lei comisioane pentru deschiderea si administrarea contului curent si optiunea de internet si mobile banking. In privinta taxelor de interogare/retragere de la ATM altor banci, UniCredit ofera cel mai mic comision, urmata indeaproape de ING Bank.

Banca Transilvania, Raiffeisen Bank si BCR percep si ele diverse comisioane pentru contul curent. In cadrul pachetului Salariat de la Raiffeisen, se retine doar o taxa de 4,9 lei pe luna pentru administarea pachetului. In cazul BT, costurile cresc semnificativ daca optati pentru un card contactless, care are un pret de emitere de 15 lei. Taxele CEC Bank reprezinta, in principal, administarea contului curent si a cardului. De asemenea, BCR percepe un comision de 10 lei pentru emiterea cardului, precum si suma de 6 lei pentru serviciile de internet si mobile banking.

In schimb, comisioanele percepute de BRD sunt mai mari, inclusiv pentru administarea contului curent sau pentru servicii de internet si mobile banking, ceea ce face ca BRD sa fie cea mai scumpa banca (din cele 7 analizate) pentru a va incasa salariul.

BCR BRD BT RAIFFEISEN UNICREDIT ING Bank CEC Bank
Deschidere cont 0 lei 0 lei 0 lei 0 lei 0 lei 0 lei 0 lei
Administrare cont 0 lei 4,2 lei/luna 0 lei 0 lei (4,9 lei -taxa Pachet) 0 lei 0 lei 2,5 lei (4,9 lei – comision Pachet Beneficiu)
Emitere card 10 lei (Maestro, Visa Electron) 0 lei

0 lei

15 lei contactless

0 lei 0 lei 0 lei 0 lei
Administare card 0 lei 14 lei/an (Maestro, Visa Electron) 0 lei 0 lei 0 lei 0 lei 0 lei (Visa Electron, MasterCard Debit contactless)
Retragere numerar ATM propriu 0 lei 0,20% min. 0,9 lei 0 lei 0,2% min 0,2 lei 0 lei 0 lei 0,18 %
Retragere numerar ATM alte banci 1% min 15 lei 1% + 5 lei 0,5% + 2,5 lei 1% + 3 lei 2,5 lei min. 5 lei 5 lei 0,50 % + 3,50 lei
Interogare sold ATM propriu 0 lei 0 lei 0,3 lei 0,3 lei 0 lei 0 lei 0,30 lei
Interogare sold ATM alte banci 4,5 lei 1 euro 2 lei 2 lei 2,5 lei 2,5 lei 1,50 lei (Visa)
Internet Banking 3 lei/luna 4,5 lei/luna 1 leu 0 lei 0 lei 0 lei 3 lei (nu se aplica la Pachetul Beneficiu)
Mobile Banking 3 lei/luna 4,5 lei/luna 4 lei 0 lei 0 lei 0 lei 3 lei (gratuit in primul semestru al 2016)
Alerta SMS

5 lei -25 SMS

0,8 ron/SMS peste 25

2 lei/luna + 0,9 lei/SMS

5 lei/luna N/A

4,44 lei/lunar (5 SMS)

0,2 euro/SMS

4 lei/luna 0,95 EUR, echivalent lei/lunar (nu se aplica la Pachetul Beneficiu)

TOTAL (pentru deschidere, administrare cont, internet & mobile banking)

16 lei 27,2 lei 5 lei sau 20 lei (card contactless) 4,9 lei 0 lei 0 lei 5,5 lei (4,9 lei la Pachetul Beneficiu)

Calculele sunt orientative si ele pot varia in functie de optiunile si serviciile pe care doriti sa le achizionati. In analiza celor sapte banci, s-au luat in calcul conturile curente ale BCR, BRD, Banca Transilvania si CEC Bank, ofertele ING Card Complet, GeniusCont de la Unicredit Bank si pachetul Salariat de la Raiffeisen Bank.

Sursa foto: enciktepstudio/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »


Setari Cookie-uri