Carpatica Asig are obligatia ca in termen de 30 de zile de la publicarea deciziei de retragere a autorizatiei de functionare in Monitorul Oficial sa predea Fondului de Garantare a Asiguratilor evidentele complete ale dosarelor de dauna, in vederea publicarii listei potentialilor creditori in asigurari. Pe baza calculelor ASF, FGA va suporta, in urma pronuntarii falimentului Carpatica Asig, un impact net de pana la 624 milioane de lei.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a hotarat in sedinta din data de 27 iulie 2016 retragerea autorizatiei de functionare a societatii Carpatica Asig, pe baza unui set de rapoarte care au evidentiat starea de insolventa a acesteia si promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment, in temeiul Legii 503/2004 (republicata) si a Legii 85/2014.

In baza acestei hotarari a Consiliului, s-a emis Decizia nr. 1.498/27.07.2016, care a fost transmisa societatii si care urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial. Potrivit ASF, Carpatica Asig a ajuns in aceasta situatie de faliment in conditiile in care ar fi avut o nevoie totala de aport de capital in suma de circa 900 de milioane de lei.

Conform Deciziei ASF, societatea are obligatia ca in termen de 30 de zile de la publicarea documentului in Monitorul Oficial sa predea Fondului de Garantare a Asiguratilor evidentele complete ale dosarelor de dauna, in vederea publicarii listei potentialilor creditori in asigurari, conform art. 23, alin.1 din Legea nr. 503/2004 republicata. Totodata, mandatul FGA de administrator temporar al Carpatica Asig va fi prelungit in vederea indeplinirii acestei obligatii de catre societate.

Numarul dosarelor de dauna deschise pana la data de 31 mai 2016 se ridica la 26.520.

Citeste si:
Despagubiri de 177 de mil. lei pentru creditorii de asigurari
Fondul de Garantare a platit...

De asemenea, asiguratorul trebuie sa ia toate masurile necesare pentru notificarea asiguratilor atat cu privire la posibilitatea acestora de a denunta contractele de asigurare cu societatea Carpatica Asig, cat si cu privire la dreptul acestora de a recupera primele de asigurare aferente, proportional cu perioada cuprinsa intre momentul denuntarii si cel al expirarii duratei de valabilitate a acestora.

ASF spune ca are ca scop protejarea intereselor clientilor societatii Carpatica Asig, in stransa cooperare cu Fondul de Garantare a Asiguratilor, si mentinerea stabilitatii sistemului de asigurari. Conform legislatiei in vigoare, protejarea creditorilor de asigurari de consecintele insolventei unui asigurator revine FGA, in limita plafonului de 450.000 de lei per asigurat. Pe baza calculelor expertilor ASF, FGA va suporta, in urma pronuntarii falimentului Carpatica Asig, un impact net de pana la 624 milioane de lei.

Politele de asigurare emise de Carpatica Asig S.A. raman in vigoare pana la data expirarii. Societatea avea la data de 30.06.2016 un portofoliu de 1.310.852 de contracte de asigurare, dintre care 936.089 polite RCA.

Potrivit tuturor evaluarilor ASF, piata asigurarilor poate absorbi implicatiile iesirii Carpatica Asig din industrie fara afectarea stabilitatii si a functionalitatii sistemului, existand premise solide ca anul 2016 sa marcheze revenirea acestui sector pe profit, pe baza ameliorarii vizibile a principalilor indicatori de daunalitate, respectiv a cresterii numarului de contracte de asigurare incheiate.

Citeste si:
FGA risca sa plateasca un miliard de lei din banii asiguratilor
ASF: Fondul de Garantare...

Sursa foto: Anneka / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »




Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Ce capital a "distrus" Misu Negritoiu in piata de asigurari RCA