Dimensiunea ofertei publice descrisa de intervalul de pret 1,75 - 2,25 Euro/actiune este de 120 si 155 milioane Euro, mai spune Buring, analist la banca de investitii ceha Wood. Actionarii lui A&D Pharma ofera un pachet de aproximativ 34,5% din actiunile companiei sub forma Certificatelor Globale de Depozit (Global Depositary Receipts), a mai observat Buring.

La inceputul tranzactiilor cu titlurile A&D Pharma pe Bursa de la Londra, analistii de la Wood se asteapta la o valoare de piata a companiei situata intre 350 si 450 milioane euro.

Initial, A&D Pharma, proprietarul Sensiblu si Mediplus, al carui actionar majoritar este fondul de investitii olandez Sograno, anuntase ca intentiona sa listeze 25% din actiunile companiei la London Stock Exchange.

Oferta publica initiala va include si actiuni detinute de actionarul majoritar, fondul de investitii olandez Sograno.

Oferta de pret multiplica de 1,4-1,8 ori suma vanzarilor companiei din 2005, spune Buring, amintind ca anul trecut A&D Pharma a afisat vanzari totale de 247,3 milioane euro. Indicatorul Pret/vanzari, imparte pretul unei actiuni la vanzarea calculata pe o actiune si este un instrument cu ajutorul caruia investitorii evalueaza performanta unei companii care genereaza vanzari, dar nu are o istorie semnificativa a castigurilor.

Potrivit Reuters, care citeaza un comunicat al companiei, A&D Pharma a declarat ca oferta publica initiala ii va urca pozitia pe piata, ii va permite sa se apropie de principalii competitori de pe piata internationala si ii va deschide accesul pe pietele internationale de capital.

Grupul A&D Pharma a anuntat ca l-a numit drept presedinte pe David Ebsworth, care a activat in cadrul sectorului farmaceutic in ultimii 25 de ani. Acesta a fost seful firmei britanice de biotehnologie Oxford GlycoSciences in 2003 cand grupul pe care il conducea a fost achizitionat de firma Celltech Group Plc pentru suma de 101 milioane de lire sterline (188 milioane de dolari).

A&D Pharma este o societate olandeza de tip holding, care detine cea mai mare activitate farmaceutica integrata de distributie si retail din Romania. Fondat in 1994, grupul cuprinde liderul in distributia de produse farmaceutice „Mediplus", si cea mai mare retea nationala de farmacii „Sensiblu". Cifra de afaceri consolidata a Grupului s-a ridicat la 247,3 milioane euro in 2005. Vanzarile totale ale grupului au depasit 147,9 milioane euro pe primele sase luni din 2006. Vanzarile Grupului au crescut cu o rata anuala compusa (CAGR) de 61% intre 2003 si 2005.