Statul roman a imprumutat, de pe pietele externe, 1,75 miliarde de euro prin doua emisiuni de obligatiuni, una pe zece ani si una pe 18 ani. Aceasta este prima iesire pe piata internationala realizata de Ministerul Finantelor Publice anul acesta.

Ministerul Finantelor a atras un miliard de euro prin emisiunea pe 10 ani, la un randament mediu anual oferit investitorilor de 2,41%, si 750 de milioane de euro prin redeschiderea unei emisiuni mai vechi, de obligatiuni in euro scadente in 2035, la care randamentul mediu a fost de 3,55% pe an, noteaza Reuters.

MFP a revenit, astfel, pe pietele externe, la mai bine de jumatate de an de la cel mai recent imprumut, respectiv septembrie 2016, cand a atras un miliard de euro la un randament indicativ de 2,15-2,2%, in scadere de la anuntul initial de 2,3%.

Ministerul Finantelor a vandut, in luna martie a acestui an, obligatiuni in euro si pe piata interna, in valoare de 240 de milioane euro, pe patru ani. Valoarea initiala a emisiunii a fost de 200 de milioane de euro, insa bancile au suprasubscris oferta pana la 516,3 milioane de euro. In aceste conditii, MFP a reusit sa plaseze obligatiunile la un randament mediu anual de 0,42% pe an.

Randamentul obtinut pe piata interna este in scadere semnificativa, in conditiile in care, in urma cu mai bine de un an (februarie 2016), MFP imprumuta 329 de milioane de euro de pe piata interna la un randament de 1% pe an.

Pentru intregul an 2017, Ministerul a programat imprumuturi totale prin eurobonduri in valoare de 3 miliarde de euro.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri