Indicii de referinta din piata monetara au scazut constant in ultimii ani, pana in toamna trecuta cand ROBOR la trei luni a atins minimul istoric de 0,68% pe an (in data de 14 octombrie 2016). Analistii economici, dar si reprezentantii BNR au avertizat, insa, in ultima vreme cu privire la iminenta majorare a dobanzilor.

Totusi, in ultimele zile, indicii de referinta au crescut spectaculos pentru o piata care, timp de cativa ani, a stat in amortire.

In doar 10 sedinte, ROBOR la 3 luni a crescut cu aproape 0,5 puncte procentuale, de la 0,98% pe an la 1,46% pe an.

Actualul nivel al ROBOR depaseste deja prognozele bancilor si se apropie chiar de cele pentru sfarsitul anului viitor. De exemplu, BCR se astepta ca ROBOR la 3 luni pentru finalul acestui an sa fie de numai 1%, in timp ce la final de 2018 prognoza este de 1,6%. In ceea ce priveste referinta medie pentru anul viitor, economistii BCR anticipau un nivel de 1,2%, care insa a fost depasit semnificativ de cotatia de astazi anuntata de BNR.

ROBOR la 3 luni creste in...
Citeste si: ROBOR la 3 luni creste in sedinta de astazi

Economistul sef al BCR, Horia Braun, avertiza recent la un seminar cu presa economica ca aceasta crestere a ROBOR s-ar putea sa nu se reflecte in dobanzile la depozite, dar se va reflecta automat in cele la creditele cu dobanda variabila, ca urmare a excesului de lichiditate din piata.

Pe de alta parte, in opinia lui Braun, ingustarea coridorului de dobanda semnalata recent de BNR a crescut anticipatiile privind majorarea ROBOR, iar recentul trend se datoreaza si acestui lucru.