S&P: MKB are o capitalizare adecvata dupa preluarea bancii Romexterra

MKB Bank mentine o capitalizare adecvata, dupa ce, in scopul preluarii Romexterra, a majorat capitalul cu 930 milioane forinti ( 3,57 milioane euro) si urmeaza sa mai injecteze inca 682 milioane forinti (aproximativ 2,62 milioane euro), a aratat un raport al Standard&Poor\'s.

Agentia internationala de evaluare a riscurilor financiare Standard&Poor's (S&P) considera ca banca ungara a reusit sa pastreze o capitalizare adecvata dupa ce s-a folosit de o injectie de capital de 930 milioane forinti (circa 3,57 milioane euro, 12,57 milioane lei) in prima jumatate a anului si mai are in plan o alta, de 682 milioane forinti (aproximativ 2,62 milioane euro, 9,22 milioane lei) in a doua jumatate a anului 2006. Banii obtinuti din injectiile de capital ale actionarilor urmeaza sa fie folosite in achizitia bancii romane Romexterra, se spune in raportul agentiei S&P.

MKB Bank a platit aproape 160 milioane lei pentru pachetul de 55,3% din actiunile Romexterra Bank, conform NewsIn. MKB a preluat 55,3% din actiunile Romexterra, la un pret de sase lei/actiune, si a devenit, dupa inchiderea ofertei de preluare, actionar majoritar al bancii. Oferta bancii ungare s-a derulat in perioada iulie - septembrie.

MKB a mai cumparat in mai un pachet de 60% dintr-o banca din Bulgaria, Unionbank, care detine o cota de piata de 1,5%, fara sa mentioneze pretul. Potrivit agentiei de evaluare a riscurilor financiare, aceste achizitii sunt finantate prin capital de la BayernLB, actionarul majoritar al MKB, asadar "achizitia acestor banci mici din tari in curs de preaderare la Uniunea Europeana nu ar trebui sa aiba vreun efect asupra credibilitatii bancii pe termen scurt pana la mediu", au afirmat in raport analistii S&P.

"Standard&Poor's Ratings Services considera ca MKB este o subsidiara de importanta strategica pentru BayernLB deoarece a fost desemnata drept avanpost si cap de pod pentru bransarea la Europa de Est", au declarat analistii agentiei de evaluare a riscurilor financiare. Achizitia din Romania se incadreaza in strategia adoptata de MKB Bank si principalul sau actionar, Bayerische Landesbank. Conform acestei strategii, MKB va asigura expansiunea teritoriala a grupului bancar ca punte a BayernLB Grup, in nume propriu.

Standard&Poors's (S&P) a plasat sub observatie, cu perspective pozitive, ratingul B, atribuit imprumuturilor pe termen lung ale Romexterra si a confirmat calificativul B atasat creditelor pe termen scurt, ca urmare a preluarii bancii romanesti de catre banca ungara MKB, a aratat, in luna octombrie, un comunicat S&P.

"Intentionam sa finalizam procesul de observare al creditului (n.red. sau CreditWatch) si am putea sa marim ratingurile", a declarat analistul S&P John Gibling. Acest lucru depinde de masura in care MKB se va implica in Romexterra, dar si de sprijinul pe care-l va acorda bancii romanesti. "Totusi, dezvoltarea pozitiei de piata si a puterii financiare a Romexterra vor ramane totusi factori importanti pentru rating", a adaugat analistul agentiei.

Ratingurile Romexterra reflecta cota de piata mica, informatiile financiare limitate despre evolutia in timp si strategia neverificata a bancii, a aratat comunicatul S&P. "Mai mult, riscurile industriale si economice din Romania raman mai mari decat media", a adaugat Gibling. Factorii care sprijina actualul rating sunt pozitia financiara satisfacatoare, incluzand lichiditate si capitalizare "adecvate". Cu toate acestea, "piata se asteapta ca banca sa nu poata mari afacerea, in cazul in care nu e sustinuta de parintele majoritar", mai arata comunicatul S&P.

MKB Bank este a treia banca din Ungaria activele sale totale fiind de peste 6,5 miliarde euro. BayernLB detine aproape 89,6% din actiunile MKB si este a saptea banca din Germania. BAWAG detine 10,4% din MKB Bank.
"MKB Bank urmareste ca Romexterra Bank sa atinga o cota de piata de 5,5-6% pe termen mediu-lung", se afirma in comunicatul oficial al MKB, care anunta preluarea pachetului majoritar de actiuni al Romexterra. Cota de piata a Romexterra era de circa 0,8% la finele primului semestru.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri