Plata defalcata a TVA la momentul adevarului! Noul mecanism si-a intrat pe deplin in drepturi incepand din aceasta luna si infirma definitiv afirmatiile ministrului Finantelor de la momentul anuntarii sistemului, potrivit carora mii de firme ar fi fost interesate sa il aplice benevol. Din datele transmise de ANAF, la solicitarea wall-street.ro, reiese ca, la data de 8 martie 2018, aproape 18.000 de firme figurau in registrul Fiscului deschis in acest scop. Dintre acestea, insa, doar 388 au intrat benevol in split TVA, multe dintre ele in perioada in care era prevazut ca sistemul sa fie obligatoriu de la 1 ianuarie 2018.

Mai mult de jumatate din societatile care sunt obligate sa aplice mecanismul incepand de luna aceasta aveau restante la plata TVA la 31 decembrie 2017, respectiv 10.992, iar diferenta este reprezentata de societati in insolventa (6.680).

Insa nu doar aceste firme trebuie sa aplice noile reguli, ci si cele cu care acestea au relatii de afaceri. Si, avand in vedere ca printre firmele aflate in sistem 150 sunt de dimensiuni mari, potrivit datelor ANAF, acestea au numerosi clienti care sunt, astfel, obligati sa plateasca toate facturile catre acesti furnizori prin doua operatiuni (una catre contul general si alta catre contul de TVA).

De asemenea, 1.491 dintre firmele intrate in sistem sunt societati mijlocii, iar putin peste 15.000 sunt firme mici.

Toate aceste firme sunt obligate sa isi anunte partenerii de afaceri ca sunt incluse in mecanismul split TVA si sa le transmita contul de TVA in care acestia trebuie sa faca platile aferente taxei. Insa, in cazul in care cei inclusi in sistem nu respecta prevederea, partenerii de afaceri sunt pasibili de amenda, daca platesc TVA in alt cont decat cel special deschis in acest scop. Asadar, in acest moment, orice firma trebuie sa isi verifice partenerii catre care au efectuat platiti pentru a nu risca amenzi, deloc neglijabile (0,06% pe zi de intarziere).

Ce trebuie sa faca o firma pentru a nu risca amenzi?

In aceste conditii, marile companii de consultanta fiscala au dezvoltat aplicatii pentru clientii lor, astfel incat verificarea sa fie mai facila. Pe de alta parte, si ANAF a pus la punct un mecanism prin care oricine poate verifica daca o companie este in sistemul split TVA sau nu.

Mai mult, consultantii fiscali recomanda firmelor sa isi verifice propriile datorii la Fisc, pentru ca se poate intampla sa nu stie ca au restante la TVA si sa fie inrolate automat in sistem. Recomandarea este valabila permanent, nu doar pentru termenul de 1 martie, iar verificarea trebuie facuta la ANAF, de un reprezentant al firmei, in persoana, nu in Spatiul Privat Virtual, care nu este actualizat si contribuabilul este direct responsabil inclusiv de greselile ANAF.

La 1 martie au intrat in sistem companiile aflate in insolventa la data de 31 decembrie 2017
si cele care aveau restante la plata TVA la aceeasi data, si neachitate pana la 31 ianuarie 2018.

Pentru datoriile ulterioare datei de 1 ianuarie, companiile au la dispozitie 60 de zile sa le plateasca si, daca nu le achita, intra in sistem ulterior, dar cu un decalaj de cateva luni (60 de zile lucratoare). Spre exemplu, pentru TVA restanta din 25 ianuarie (aferenta lunii decembrie) intra in sistem la 1 iunie.

Intra in sistem, din oficiu, firmele care, la termenele mentionate, au restante la TVA mai mari de 15.000 de lei, în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor.

De asemenea, societatile intrate in insolventa dupa 1 ianuarie, sunt introduse automat in sistem in luna umatoare celei in care au intrat in insolventa.

Iesirea din sistem se realizeaza, la cerere, insa in anumite conditii: cei care au optat - doar dupa un an de aplicare si doar la finalul anului fiscal, cei cu restante - doar dupa 6 luni de la achitarea acestora, iar cei in insolventa - dupa iesirea din aceasta procedura.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri