Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) isi va majora capitalul social cu 5,793 miliarde euro, prin emisiune de actiuni pentru a prelua sucursalele UniCredit din Europa Centrala si de Est, a anuntat un comunicat al bancii transmis Bursei din Viena.
Consiliul director al BA-CA a adoptat o rezolutie prin care capitalul social al bancii va fi majorat prin emiterea a 55 de milioane de actiuni noi, la pretul de 105,33 euro pe actiune, potrivit NewsIn. Majorarea de capital social se va face prin aport in natura, prin preluarea sucursalelor UniCredit din Romania, Bulgaria, Croatia, Cehia, Slovacia si Turcia. Singura sucursala Unicredit care nu va fi preluata de BA-CA este cea din Polonia. Actiunile noi emise nu vor fi purtatoare de dividende aferente anului financiar care se incheie la 31 decembrie 2006.

Tranzactia va fi realizata in primul trimestru al anului 2007 si constituie o noua etapa in reorganizarea Grupului UniCredit, potrivit anuntului bancii trimis Bursei din Viena. in urma majorarii de capital social, cota detinuta de UniCredit in capitalul social al BA-CA va creste de la 94,98% la 96,35%.BA-CA a mai anuntat ca urmeaza sa preia, la inceputul anului 2007, pachetul de actiuni detinut de HVB la International Moscow Bank din Rusia si operatiunile realizate in cele trei state baltice.

Grupul UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa, fiind prezent in 20 de piete bancare prin intermediul a 7.000 de sucursale care deservesc 35 de milioane de clienti. Grupul este cel mai mare jucator in Europa centrala si de Est (incluzand Turcia), cu active de 70 miliarde euro la sfarsitul anului 2005. in Europa Centrala si de Est, grupul detine peste 3.000 de sucursale.

In cadrul grupului UniCredit, BA-CA este responsabila de activitatile bancare din Europa Centrala si de Est. UniCredit a anuntat un profit net al diviziilor din Europa Centrala si de Est in valoare de 268 milioane euro, in crestere cu 32,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar profitul net la noua luni a urcat cu 16,8% pana la 671 milioane euro, comparativ cu aceeasi perioada din 2005.

Veniturile totale ale grupului obtinute din aceasta regiune au crescut cu 15,3% la noua luni, depasind doua miliarde euro. Costurile operationale au depasit un miliard de euro in primele noua luni ale anului curent, in crestere cu 12,9% fata de aceeasi perioada din 2005.

Profitul net al grupului UniCredit a fost de 1,43 miliarde euro in al treilea trimestru, in crestere cu 37,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut. in primele noua luni, profitul net a urcat cu 44,7% fata de perioada 1 ianuarie-30 septembrie 2006, pana la aproape 4,5 miliarde euro.

Activele administrate de banca au crescut cu 11,7% in primele noua luni fata de aceeasi perioada a 2005, pana la 242,6 miliarde euro. Veniturile bancii au urcat la 5,6 miliarde euro in al treilea trimestru si la 17,5 miliarde euro in primele noua luni ale acestui an, in crestere cu aproape 12% fata de perioada ianuarie-septembrie 2005.

Grupul UniCredit este prezent in Romania prin HVB tiriac Bank si UniCredit Romania. Din noiembrie 2005, HVB Bank Romania si Banca tiriac fac parte, alaturi de UniCredit Romania, din reteaua UniCredit Group, ca urmare a achizitiei pachetului majoritar de actiuni al Bank Austria Creditanstalt, actionar majoritar la randul ei la cele doua banci romanesti, de catre grupul bancar italian.

Fuziunea dintre HVB Bank Romania si Banca tiriac a fost finalizata cu succes la data de 1 septembrie 2006. Noua entitate, HVB tiriac Bank, ocupa a 4-a pozitie in sectorul bancar romanesc, cu o cota de piata de aproximativ 5,7% si active totale de aproape 2,58 miliarde euro (inregistrate in Romania). Urmatorul pas important va fi procesul de fuziune a noii entitati bancare cu Unicredit Romania.

In urma fuziunii dintre UniCredit Romania si HVB tiriac Bank va rezulta o entitate financiara care se va numi UniCredit tiriac Bank. Cele trei banci romanesti membre ale UniCredit Group aveau, la 30 iunie 2006, active cumulate de 11,79 miliarde lei (3,3 miliarde euro), adica 8,18% din totalul activelor bancare romanesti, ceea ce claseaza Grupul UniCredit pe locul trei pe piata bancara din Romania, devansand cu putin Raiffeisen Bank Romania, potrivit datelor BNR.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri