Fondurile de actiuni au atras cei mai multi bani plasati de investitori in fondurile mutuale in noiembrie, cu o pondere de 44% din totalul sumelor subscrise, potrivit NewsIn. Fondul Raiffeisen Prosper a atras, in noiembrie, cei mai multi bani dintre toate categoriile de fonduri mutuale, cu subscrieri de peste 13,3 milioane lei.

Fondurile de actiuni au inregistrat intrari nete de capital de peste 18,9 milioane lei (5,5 milioane euro), potrivit UNOPC. Activele nete ale fondurilor de actiuni au depasit 190 milioane lei (55,3 milioane euro), cu o crestere cu 12% in luna noiembrie si o cota de 31,9% din piata fondurilor mutuale.Cele mai mari cresteri ale activului net au fost atinse de Raiffeisen Prosper cu 53,7%, urmat de Active Dinamic cu 39,2% si Star Next cu 34,9%.

Fondurile de actiuni ocupa al doilea pe piata fondurilor mutuale, dupa cele diversificate, cu o cota de 31,9% la sfarsitul lunii noiembrie. "Evolutia favorabila a pietei bursiere din ultimile trei luni a permis fondurilor de actiuni sa recupereze si sa obtina rezultate remarcabile, astfel ca la finele lunii noiembrie performanta medie realizata pe ultimile 12 luni a fost de peste 18%", au declarat oficialii UNOPC. Dintre fondurile de actiuni cu istorie mai mare de 12 luni se remarca Active Dinamic cu o crestere a activelor nete cu peste 27%, urmat BT Maxim si Omninvest cu peste 21% si Napoca cu 20,2%.

Cea mai mare expunere pe piata bursiera a fost atinsa in luna noiembrie de fondul Premio, cu 99,6% din portofoliu plasat in actiuni tranzactionate la Bursa, urmat de Napoca cu 85,1%, Omninvest cu 83,1% si Active Dinamic cu 82,9%. Celelalte fonduri au avut expuneri cuprinse intre 55% si 80% pe piata bursiera, cu exceptia Raiffeisen Prosper, care fiind prea aproape de perioada de start, a realizat plasamente de 40% la in actiuni listate.Fondul Raiffeisen Prosper detine cea mai mare cota din piata fondurilor de actiuni, cu 21,1% din activele totale, urmat de Intercapital cu 16,2% si BT Maxim cu 13,4%.