Romania se afla intr-o situatie care pare fara iesire. Masurile populiste au dezechilibrat economia, iar reversarea acestora, atat de curand, este greu de justificat, de catre decidenti, si de acceptat, de catre populatie. In aceste conditii, ce este de facut pentru restabilirea echilibrului? “Un nou curent politic si un nou model de crestere economica”, sustine Florian Libocor, economist sef BRD-Groupe Societe Generale.

“Eu observ o pereche de necesitati justificate de contextul actual si, cred eu, imperios necesare pentru a construi un viitor mai sanatos. In Romania, in contextul actual, exista spatiu mare pentru crearea unui nou curent politic si exista o nevoie teribila pentru schimbarea modelului economic. Ca tot se discuta de motoare, sa nu “il ardem” (pe cel al economiei -n.r.), as spune ca ar trebui sa trecem si noi cel putin pe hibrid, pentru ca daca o tinem pe combustibil conventional, nu ajungem prea departe”, a explicat Libocor in cadrul emisiunii “Profesionistii in Banking”.

Potrivit acestuia, in momentul de fata, economia Romaniei este dominata de incertitudinea generata de lipsa de corelare dintre politica fiscal-bugetara si cea monetara.

Nu poti sa cresti cheltuielile bugetare, sa scazi veniturile prin taieri de taxe, fara sa imbunatatesti colectarea, si sa te astepti ca preturile sa fie domoale, decat in situatia in care educatia financiara a populatiei este suficienta pentru a intelege ca excesul de venituri, de bunastare, ar fi mai bine sa fie economisit sau investit, nu cosnumat, cum a fost la noi. Atunci cand aceasta intelegere exista, chiar daca masurile sunt populiste, dar nebeneficie economiei, ele pot sa genereze dezechilibru mai mic. Dar, din pacate, la noi nu exista acest rationament si orice beneficiu se “basculeaza” direct in consum”, a puncta Libocor.

Cum impachetezi niste masuri nepopulare, pentru a fi acceptate?

Si acum, ce este de facut? Greu de spus, avand in vedere ca este nevoie de masuri de corectie dificil de gestionat.

“Acum este foarte greu sa faci ceva. Daca ar fi sa corectezi ce s-a deteriorat, ar trebui sa vii cu masuri complet contrare celor de pana acum, total greu de digerat, care nu doar ca nu ar fi placute, dar ar genera tensiuni sociale. Cum s-a mai spus de nenumarate ori, este usor sa dai, sa fii generos, mai ales cand nu dai din contul tau ci din contul tarii, dar este extrem de greu sa iei inapoi ce ai dat, intr-un timp atat de scurt. Ce justificare sa gasesti, in care sa impachetezi noile masuri de corectie, astfel incat ele sa fie digerate, intelese si acceptate”, mai spune economistul citat.

In conditiile date, insa, asistam la continuarea deteriorarii conditiilor macroeconomice: crestere economica mult incetinita (4,6% estimare pentru finalul acestui an, de la 6,9% anul trecut), depasirea limitei de deficit admisa de Comisia Europeana, de 3% din PIB, adancirea deficitului extern si o depreciere moderata a leului in fata euro. Inflatia (generata inclusiv de politica fiscala mult prea euforica) nu ar fi exclus sa sara de 6% peste 3 - 4 luni (in conditiile cresterii pensiilor cu 10%), dar pe final de an se va mai tempera, insa nu va reintra in banda BNR (1,5% - 3,5%). In privinta ROBOR la 3 luni, trendul va fi cel al dobanzilor din piata, estimeaza Libocor.

Ne asteptam ca ROBOR la 3 luni sa urmeze tendinta dobanzilor din piata, care este ascendenta, pentru moment. Cat de mult va creste, ramane de vazut, dar nu cred ca vor fi evolutii dramatice. Insa evolutia va fi “pozitiva”, adica va creste, nu va fi “negativa”, adica nu va scadea”, a punctat economistul citat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri