Economia incetineste si trage dupa ea si creditarea, care oricum nu se simtea prea bine. In 2017, creditul neguvernamental abia a ajuns la un ritm anual de 5,6%, cel mai ridicat din 2011, si o ia deja in directia opusa. In plus, creditele restante revin pe crestere, in principal din cauza evolutiei dobanzilor. Analistii Bancii Transilvania avertizeaza cu privire la aceste riscuri si cauzele care le-ar putea amplifica.

Economistii bancii remarca faptul ca rata creditelor neperformante a continuat sa scada in aprilie, cu 0,08 puncte procentuale luna/luna si cu 3,18 puncte procentuale an/an la 6,08% (cel mai redus nivel din 2009), conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

“Consideram ca aceasta evolutie a fost determinata de factori precum: continuarea procesului de crestere economica, nivelul redus al costurilor reale de finantare si eforturile bancilor pentru ameliorarea calitatii activelor”, se mai arata in analiza citata.

De altfel, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a subliniat recent factorii care au influentat piata creditului recent, respectiv curatarea bilanturilor bancilor de credite neperformante, dezintermedierea transfrontaliera, subcapitalizarea firmelor si incertitudinile legislative.

Euforia se stinge si lasa loc scepticismului

Cel putin primii doi factori mentionati de BT (cresterea economica si costurile de finantare) incep sa actioneze in sens invers si sa readuca neperformantele pe trend ascendent.

“Datele publicate de BNR indica scaderea volumului creditelor restante cu 6,9% luna/luna si cu 32,2% an/an la 8,8 miliarde de lei in mai (cel mai redus nivel din decembrie 2009). Rata creditelor restante s-a diminuat de la 3,92% in aprilie la 3,63% in mai, cu urmatoarea distributie: 3,3% la lei si 4,2% la valuta. Ne asteptam la inflexiunea (schimbarea de tendinta, din descendenta in ascendenta) ratei creditelor restante in a doua jumatate a anului curent, evolutie influentata de decelerarea economiei si majorarea costurilor nominale de finantare”, se subliniaza in analiza Bancii Transilvania. Creditele restante sunt cele care inregistreaza intarzieri la plata de cel putin o zi la finalul lunii de raportare, in timp ce neperformantele inregistreaza intarzieri de peste 90 de zile.

In acelasi timp, economistii citati se asteapta la incetinirea ritmului de crestere in acest an si in anii urmatori, de la 5,6% in 2017 la 4% in 2018, 2,2% in 2019, respectiv 0,9% in 2020, evolutie sustinuta de nivelul scazut al ratelor reale de dobanda. “Cu alte cuvinte, ne asteptam la decelerarea dinamicii anuale a creditului neguvernamental in trimestrele urmatoare, pe fondul acumularii de semnale de maturitate ale ciclului post-criza si provocarilor din sfera stabilitatii financiare”, se subliniaza in analiza mentionata.

Provocarile cu care se confrunta sectorul bancar intern (semnalate recente intr-un raport si de expertii Fondului Monetar International) sunt nivelul ridicat al creditului ipotecar (peste 54% din totalul creditului acordat populatiei, cea mai mare parte fiind la rate variabile de dobanda); numarul mare de persoane imprumutate cu rate care depasesc 55% din venituri (circa 25% din total in septembrie 2017); expunerea ridicata pe titluri de stat (aproximativ 20% din active); cresterea gradului de indatorare pe segmentul companiilor; vulnerabilitatile asociate creditarii in valuta.

Economia trage tot mai greu

Referitor la evolutia economiei, analistii BT au revizuit in scadere estimarea de crestere economica pentru acest an la 4,5% de la 4,7% anterior. Mai mult, decelerarea va continua si in urmatorii 2 ani, economia Romaniei urmand sa creasca, in opinia economistilor BT, cu ritmuri modeste (comparativ cu anii trecuti), de 3,3% in 2019, respectiv 2,9% in 2020.

“Am revizuit previziunile pe termen mediu pentru economia Romaniei prin incorporarea evolutiilor macro-financiare recente (globale, europene si interne). Noile prognoze indica decelerarea ritmului anual de crestere economica de la 6,9% in 2017 la 4,5% in 2018. In acest scenariu, consumul privat (principala componenta a PIB) se va tempera (la un ritm anual de 6,4% de la 10,1% in 2017), in convergenta spre ritmul potential pe termen mediu, evolutie influentata de accelerarea inflatiei si de rebalansarea politicii economice. Totodata, ne asteptam la continuarea ciclului investitional, dar cu un ritm lent, pe fondul provocarilor din plan global (inclusiv relatiile comerciale intre principalele blocuri economice) si tensiunilor interne”, subliniaza analistii BT.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri