Doar 1 din 10 români are încredere în băncile din România, în timp ce 23% dintre cetățeni se simt înșelați în relația cu instituțiile bancare. Aceasta este concluzia unui studiu al companiei de cercetare Ipsos, din care mai reiese că 4% dintre români consideră că băncile sunt interesate doar de profit.

Studiul Ipsos a fost realizat online, în perioada 26-29 mai 2023, pe un eșantion de 600 cetățeni români adulți.

Doar 10% dintre cetățeni au încredere în instituțiile bancare din România, 9% simt că sunt un partener egal în relația cu banca, alţi 9% aprobă modul curent de calcul al ratelor prin prisma înțelegerii faptului că banca funcționează ca orice afacere, iar 6% menționează că binele clienților este de interes pentru bănci.

Românii cu opinii favorabile băncilor sunt în general persoane cu statut social ridicat (educație superioară, venituri mari în gospodărie), în principal deținători de conturi de economii la bănci și în mai mică măsură credite.

37% dintre intervievați sunt de părere că banca trebuie să ofere clienților mai multe opțiuni de rambursare a creditului din care clientul să aleagă. În egală măsură (37%), românii sunt de părere că băncile trebuie să informeze clienţii despre posibilitatea de a plăti anticipat și astfel să reducă valoarea totală a creditului. 1 din 5 români consideră că elementele contractuale cu impact în modul de plată a creditului ar trebui foarte bine explicate clienţilor.

Subiectul legat de modul de rambursare a creditului a stârnit multe reacții în spațiul public după ce ANPC verificase 11 bănci care activează pe teritoriul României, la care comisarii spun că au identificat „fapte contravenționale, respectiv practici comerciale înșelătoare” în ceea ce privește aceste calcule.

Totuși, practica este una normală în domeniul bancar atât în România cât și în străinătate, aproape la orice credit fiind plătit inițial dobânda, și mai puțin din suma de rambursat, urmând ca situația să se inverseze pe măsură ce împrumutul se apropie de final. Experți financiari au explicat faptul că ANPC se înșeală.

La o conferință de presă ulterioară, Șeful ANPC a recunoscut acum că modul de calcul al băncilor ”poate fi corect”, însă a mutat ulterior discuția pe latura emoțională, cea care viza cazurile foarte dificile ale românilor ale căror rate au explodat în ultimii ani.

Românii au început să se ferească de credite

Datele oferă semnale destul de clare despre reticența populației în relația cu băncile în contextul curent. Intenția de a accesa credite bancare este firavă, fie că vorbim de credite de nevoi personale (8%) sau de credite imobiliare (6%). Proporția celor care plănuiesc să achiziționeze o casă în viitorul apropiat fără a accesa un credit imobiliar (8%) depășește usor ponderea celor care preferă creditarea (6%). Mai mult, se observă un comportament de rambursare anticipată periodică a creditelor în curs (10%) și intenția de închidere a cardurilor de credit (11%). 1 din 4 români (23%) susține că preferă să împrumute sume de bani de la familie/ prieteni, decât să contracteze un credit bancar.

Toate acestea vin pe fondul îngrijorării cu privire la puterea de cumpărare și de rambursare a împrumuturilor, dar și în condițiile unei încrederi extrem de reduse a populației în băncile din România.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri