Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a amendat Bancpost cu 150.000 lei pentru cesionarea unor credite catre o entitate neautorizata sa incaseze dobanzi si comisioane de la consumatori. Astfel, platile realizate timp de 10 ani in acest scop trebuie returnate consumatorilor afectati.

“A fost aplicata masura complementara “Restituirea sumelor de bani percepute nejustificat pentru intreg portofoliul de credite cesionat de catre Bancpost S.A (fie direct, fie prin intermediul altor societati, respectiv EFG New Europe Funding II B.V., Eurobank Ergasias S.A. etc. fara a ne limita) reprezentand dobanzi, dobanzi penalizaloare, penalitati calculate si retinute in perioada 11.07.2008-27.03.2018, cand cesionar a fost EFG New Europe Funding II B.V. (actuala ERB New Europe Funding II B.V.)”.

Potrivit ANPC, entitatea catre care au fost cesionate creditele este “o persoana juridica neautorizata” sa incaseze dobanzi si comisioane de la consumatorii din Romania.

“In consecinta, avand in vedere faptul ca, fata de debitorii cedati nu au fost indeplinite formalitatile prevazute de lege pentru opozabilitatea cesiunii de creanta, institutia de credit cedenta Bancpost S.A. are calitate procesuala pasiva si nu se justifica calitatea de creditor a cesionarului fata de debitorii cedati. Intrucat cesionarul creditului nu a avut calitatea de banca, institutie de credit autorizata, dobanda calculata si retinuta trebuia sa fie zero pe intreaga perioada a cesionarii 11.07.2008-27.03.2018”, noteaza Autoritatea.

Cu privire la aceste aspecte, ANPC a informat si alte institutii cu abilitati in domeniu, respectiv Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice, Oficiul National de Prevenire si Combaterea Spalarii Banilor si Banca Nationala a Romaniei.

Bancpost poate contesta in instanta decizia ANPC, care este suspendata pana la o decizie finala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri