Rabdarea investitorilor cu Romania pare sa fi ajuns la limita, fapt care se reflecta si in banii pe care acestia ii aduc in economia tarii noastre. Investitiile straine directe scad, pentru a doua luna consecutiv, in timp ce deficitul de cont curent, care ar trebui finantat de la banii care intra in tara din investitii, creste accelerat.

Din datele Bancii Nationale a Romaniei reiese ca, in primele noua luni ale acestui an, investitiile straine directe s-au situat la 3,5 miliarde de euro, in scadere de la 3,73 miliarde de euro in aceeasi perioada a anului trecut. Scaderea vine dupa ce, la opt luni, a fost, de asemenea, o scadere de la 2,95 de miliarde de euro in 2017 la 2,86 miliarde de euro in acest an.

Evolutia nu este surprinzatoare, avand in vedere numeroasele nemultumiri ale mediului de afaceri cu privire la deciziile economice ale autoritatilor romane.

Investitiile asigura doar mentinerea afacerilor actuale

De altfel, si BNR atragea atentia, intr-un raport publicat recent, ca anul trecut, investitiile straine s-au ridicat la aproape 4,8 miliarde de euro, in crestere cu un modest 6% fata de anul anterior. Mai mult, in analiza BNR se remarca faptul ca investitiile greenfield (de la zero, in companii noi) au fost aproape inexistente in ultimii ani, iar banii adusi de straini in tara au vizat doar restructurarea si dezvoltarea afacerilor actuale.

“In anul 2017, investitiile greenfield si cele din categoria fuziuni si achizitii (M&A) au urmat tendinta din ultimii ani, inregistrand un nivel foarte redus. Astfel, investitiile greenfield au contribuit cu numai 77 de milioane euro la fluxul investitional in participatii la capitalul social al intreprinderilor ISD, iar fuziunile si achizitiile cu 213 milioane euro. Ponderea predominanta in fluxul participatiilor la capital in 2017 este asigurata de restructurarile de intreprinderi cu 1,16 miliarde de euro, reprezentand 52% din participatii, si de dezvoltarile de intreprinderi cu 787 milioane euro, respectiv 35% din participatii”, se mentioneaza in raportul BNR.

Deficit extern in crestere cu doua miliarde de euro

Situatia investitiilor straine directe este cu atat mai ingrijoratoare cu cat deficitul de cont curent continua sa creasca. La noua luni din 2018 acesta este cu aproape 2 miliarde de euro mai mare decat cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, respectiv 6,62 miliarde de euro, in urcare de la 4,78 miliarde de euro cu un an in urma.

Asta inseamna ca economia Romaniei continua sa exporte mai putin decat sa importe si, in lipsa unei finantari adecvate care sa acopere aceasta diferenta, efectele nefaste se vor manifesta pe cursul de schimb.

De altfel, analistii financiari din Romania estimeaza o depreciere a leului in urmatoarea perioada, pana aproape de 4,74 lei/euro in termen de un an.

Sursa foto: crazystocker / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri