Bancile sunt tot mai putin interesate sa imprumute statul roman. La cea mai recenta licitatie de titluri de stat, organizata de Ministerul Finatelor, au oferit o suma mai mica decat cea pe care intentiona statul sa o imprumute. In schimb, au accesat masiv oferta de depozit a BNR, desi dobanda esre mult mai mica.

La licitatia de titluri de stat suplimentara, organizata marti, bancile nu au participat. MFP intentiona sa imprumute, prin aceasta licitatie, 60 de milioane de lei, la o dobanda de 4,41% pe an. La licitatia principala, organizata cu o zi in urma, suma solicitata de Minister a fost de 400 de milioane de lei (pe o perioada de cinci ani si jumatate), bancile au oferit mai putin (328 de milioane de lei), dar statul a acceptat doar 249 de milioane de lei, din cauza dobanzilor prea ridicate cerute de banci pentru imprumuturile acordate.

In schimb, bancile au preferat sa depuna sume mult mai mari in depozite la Banca Nationala a Romaniei, desi acestea sunt constituite pe termen scurt, iar dobanda este aproape la jumatate (2,5% pe an). BNR a atras luni, printr-o operatiune “depo”, aproape 13 miliarde de lei de la banci, pe o saptamana, la dobanda de politica monetara de 2,5% pe an.

Pe termen mai indelungat, cresc neperformantele si scad investitiile

Taxa impusa de stat pe activele bancare a starnit o puternica nemultumire din partea institutiilor de credit, care s-a adancit si mai mult in momentul in care reprezentantii autoritatilor au confirmat ca aceasta se datoreaza trimestrial, nu anual, astfel ca procentul de taxare din textul Ordonantei se inmulteste cu 4, pentru a rezulta valoarea platita de banci statului in contul acestei taxe la finalul anului.

Reprezentantii bancilor spun ca taxa va fi greu de suportat pentru majoritatea bancilor si ca ea va fi platita, in final, de clientii acestora: persoane fizice, companii romanesti (cele straine avand si capacitatea si legaturile necesare pentru a se imprumuta din alte state, unde conditiile de finantare sunt mai permisive) si statul roman.

Concret, taxa pe active va duce la cresterea costurilor de finantare (a dobanzilor) pentru toata lumea, cu impact direct asupra creditelor neperformante.

Intr-o analiza realizata de Banca Transilvania, se atrage atentia asupra riscului ca acestea sa creasca in perioada urmatoare.

“Rata creditelor neperformante a continuat tendinta descendenta in noiembrie (cu 0,4 puncte procentuale luna/luna si cu 2,33 puncte procentuale an/an la 4,98%, minimul din 2009), evolutie influentata de o serie de factori, inclusiv dinamica economiei la ritmul potential si nivelul accesibil al costurilor reale de finantare. Ne asteptam la consolidarea acestui indicator pe termen scurt si la schimbarea de tendinta in acest an, pe fondul decelerarii economiei si cresterii costurilor reale de finantare”, se subliniaza in analiza citata.

Mai mult, potrivit economistilor BT, climatul din pietele internationale si factorii interni (inclusiv anuntul privind nivelul impozitului pe activele bancare) au influentat piata financiara in sedinta de luni, astfel ca dobanzile din piata monetara (ROBOR) au urcat, si pe fondul depozitelor atrase de BNR.

Pe termen mai indelungat, reprezentantii BT se asteapta la scaderea semnificativa a investitiilor straine directe ca urmare a masurilor recent anuntate din sfera politicii fiscal-bugetare (OUG 114).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri