Economia Romaniei a incetinit semnificativ in 2018, inregistrand o crestere de doar 4,1%, fata de 7% in anul anterior. Pentru ultimul trimestru al anului trecut, INS anunta un avans al PIB de 0,7% fata de trimestrul anterior, in scadere de la 1,7% in trimestrul trei fata de trimestrul doi.

Datele anuntate joi de Institutul National de Statistica (INS) au rol de semnal si nu sunt detaliate cu privire la sursele cresterii. Insa, dupa datele din trimestrele doi si trei ale anului, probabil cresterea economica a avut la baza intr-o proportie covarsitoare contributia stocurilor.

Economistii sustin ca aceasta contributie este una artificiala, avand in vedere ca variatia stocurilor ar trebui sa fie neutra din acest punct de vedere (intr-un an, stocurile intra si ies, iar pe sold contributia este zero).

Cu toate acestea, in trimestrul trei din 2018, INS a anuntat o crestere economica de 4,1% fata de acelasi trimestru din 2017, din care contributia stocurilor a fost de peste 3 puncte procentuale. In trimestrul anterior situatia a fost chiar mai grava - din cresterea economica de 4,1%, 3,7 puncte procentuale a provenit din variatia stocurilor, potrivit datelor publicate de INS.

La ce sa ne asteptam in 2019?

Pe de alta parte, datele Statisticii pe 2018 indica o crestere a PIB inferioara estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza, care prognoza un avans de 4,5% pentru economia romaneasca in 2018.

Comisia Europeana a aratat recent, in previziunile economice intermediare de iarna, ca boom-ul economic care a inceput in Romania in anul 2017 s-a temperat in 2018, la un nivel estimat la 4%. Pentru 2019, Comisia se astepata la un avans de 3,8% pentru economia romaneasca, si de la 3,6% in 2020. "Evolutia investitiilor in 2019 va depinde in mare de impactul politicilor introduse in luna decembrie 2018 in sectorul bancar, energie si telecomunicatii", subliniaza CE.

Economistii, insa, se asteptau la o crestere economica sub 4% in 2018, avand in vedere incetinirea tuturor ramurilor, si in special frana pusa de lipsa investitiilor si de inflatia care a luat avant si, astfel, a dus la temperarea consumului.

Pentru 2019, in proiectul de buget, Guvernul a prevazut o crestere economica de 5,5%, considerata complet nerealista de analistii econiomici si de reprezentantii institutiilor financiare intrerne si internationale. Acestia se astepata, in marea lor majoritate, ca avansul PIB in acest an sa fie sub 3% fata de anul anterior.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri