Consiliul Fiscal despre noua Strategie fiscal-bugetara: incalca Legea finantelor publice, regulile interne si tratatele europene

Dupa majorarea alocatiilor pentru copii, deficitul bugetar la finalul anului 2019 va urca la 3,5% din PIB (considerabil peste angajamentul Guvernului de 2,76%), considera Consiliul Fiscal, dupa analizarea noii variante a Strategiei fiscal-bugetare (SFB) pentru perioada 2019-2021, elaborata de Guvern. De unde vine diferenta? Guvernul a subestimat cheltuielile cu pensiile cu 2 miliarde de lei si a supraestimat veniturile cu 4,5 miliarde de lei.

“Majorarea tintei de deficit bugetar pentru anul 2019 si subdimensionarea aparenta a cheltuielilor de asistenta sociala si a celor aferente contributiei catre bugetul UE implica un deficit situat in imediata vecinatate a nivelului de referinta de 3% din PIB chiar si ignorand problemele legate de supradimensionarea veniturilor bugetare identificata in contextul opiniei Consiliului fiscal din 5 februarie 2019 (4,5 miliarde lei, in conditiile in care taxa pe activele bancare ar fi mentinuta in forma curenta). Luand in calcul si aceasta supradimensionare, apreciem ca este probabil ca deficitul bugetar la finele anului curent sa ajunga la un nivel de circa 3,5% din PIB in conditiile mentinerii unor politici neschimbate”, se arata in Opinia Consiliului Fiscal.

Concret, reprezentantii Consiliului sustin ca, pentru a se incadra in estimarea de deficit de 2,76% din PIB (majorat de la 2,55% initial, dupa aprobarea majorarii alocatiilor pentru copii), Guvernul a supraestimat veniturile pe care urmeaza sa le incaseze in acest an, cu aproximativ 4,5 miliarde de lei, si a subdimensionat cheltuielile cu pensiile, cu 2,2 miliarde de lei (fara nici o justificare) si cu contribuatia Romaniei la bugetul UE (care este obligatorie), cu 0,52 miliarde de lei.

“Ulterior dezbaterilor parlamentare, varianta de buget consolidat pe anul 2019 aprobata de Guvern a consemnat o suplimentare a cheltuielilor totale si a deficitului cu 2,13 miliarde lei, avand drept sursa principala majorarea cu 2,03 miliarde lei a cheltuielilor de asistenta sociala generata de adoptarea amendamentului cu privire la dublarea alocatiei pentru copii, careia i se adauga o majorare a cheltuielilor cu bunuri si servicii (+0,47 miliarde lei) si a cheltuielilor de capital (0,28 miliarde lei), compensate partial de reducerea estimarii cu privire la anvelopa salariala din sectorul public cu 0,42 miliarde de lei”, se arata in documentul citat.

Guvrenul uita de angajamentul privind deficitul structural

In aceste conditii, Consiliul Fiscal remarca faptul ca, pentru prima data de la instalarea sa, tinta de deficit bugetar este majorata ulterior depunerii proiectului de buget in Parlament, ceea ce reprezinta o incalcare a Legii finantelor publice.

Citeste si:
Datoriile companiilor de stat au ajuns la 6% din PIB.Unde se duc banii
Datoriile companiilor de stat...

Totodata, Consiliul Fiscal atrage atentia asupra faptului ca revizuirea ascendenta a tintelor de deficit in intervalul 2019-2021 implica lipsa asumarii oricarei ajustari structurale in primii doi ani acoperiti de Strategia fiscal-bugetara (reducerea deficitului structural solicitata in fiecare raport al Comisiei Europene din ultimii ani -n.r.) si o reducere minora (de 0,25 pp. de PIB) a deficitului structural in 2021.

“Deviatia fata de obiectivul pe termen mediu (1% din PIB - n.r.) urmeaza a se situa la un nivel ridicat la finele perioadei acoperite de SFB 2019-2021 (1,8 pp. de PIB), in pofida faptului ca de la aparitia acesteia vor fi trecut 6 ani. Indiferent de obiectiile ce ar putea fi formulate fata de optimismul proiectiilor macroeconomice si cu privire la deficitul bugetar, evolutia de mai sus denota o completa lipsa de angajament atat fata de regulile instituite de legea responsabilitatii fiscal-bugetare, cat si de tratatele europene”, subliniaza reperzentantii Consiliului Fiscal.

In plus, estimarile Consiliului nu iau in calcul si riscurile ca economia sa nu evolueze asa cum se asteapta autoritatile (cresterea economica de 5,5% pentru 2019 este considerata mai mult decat hazardata).

Citeste si:
Consiliul Fiscal estimează în 2020 un deficit de 7,45% din PIB
Consiliul Fiscal estimează în...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
TransferGo lansează o nouă opțiune: creștere de 25% a tranzacțiilor
Setari Cookie-uri