Ordonanta 114/2018 trebuie eliminata, sustine industria bancara. Reprezentantii bancilor solicita, din nou, renuntarea la acest act normativ, mizand pe faptul ca si cei care au promovat-o au devenit constienti ca NEretragerea ei are un important cost politic. Daca nu se renunta, bancherii ar prefera varianta amanarii punerii in aplicare, in locul unei modificari superficiale, sub presiunea timpului.

"Noi credem ca ordonanta ar trebui sa fie eliminata. Mai mult decat atat. Este evident pentru toata lumea ca societatea recunoaste ca aceasta ordonanta are un cost. Eu am vazut luari de pozitie din toate segmentele societatii, de la antreprenori la asociatii profesionale, din toate segmentele societatii. Presa a fost unul dintre principalele canale de comunicare pe segmentul respectiv. Acum, ce ne asteptam, este ca lumea sa recunoasca ca de fapt exista un cost politic in A NU RETRAGE ordonanta. Ca toata lumea isi imagineaza ca exista un cost politic in a NU retrage ordonanta", a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Sergiu Oprescu.

Totusi, “daca se insista” pe mentinerea Ordonantei, reprezentantii bancilor sustin exceptarea de la taxare a bancilor care nu au profit, iar pentru cele cu profit taxa sa fie fixa si aplicabila unui plafon din profit.

“Daca se insista, incercam sa limitam efectele negative. Incercam sa gasim acele mecanisme de limitare si de aceea am venit cu o logica - sa stabilim un fel de coridor (de taxare -n.r.). Daca banca e pe pierdere si o taxezi, ii taxezi capitalul. (...) Asadar, daca banca e pe pierdere, propunem sa nu se taxeze, iar pentru cele cu profit setam un nivel maxim pe care il taxam. Plus bonusare de comportament (pentru capitalizare -n.r.)”, a explicat Sergiu Oprescu.

"Nu exista o formula de a creste o industrie prin taxare suplimentara"

Acum, insa, reprezentantii bancilor asteapta sa vada daca aceste propuneri vor fi luate in calcul de autoritati.

Presedintele ARB a precizat ca prima si singura intalnire cu Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, pe aceasta tema a avut loc in data de 27 februarie, iar de atunci incoace s-a mers pe comunicare interinstitutionala.

"Noi nu am avut o alta intalnire in afara de cea din 27 februarie, intalnire care a fost salutata de noi si despre care noi si la momentul respectiv dar si in acest moment spunem ca a fost un prim pas de intrare intr-un dialog normal. Am ramas in comunicare in sensul ca noi am stabilit atunci sa avem o interactiune la nivel de grup de lucru din partea Ministerului Finantelor Publice, din partea noastra. Noi stim in acelasi timp ca Ministerul lucreaza impreuna cu Banca Nationala ca sa gaseasca o formula", a spus Sergiu Oprescu.

Acesta a mentionat, insa, ca ARB va solicita Ministerului Finantelor o intalnire, dupa ce un proiect de modificare a OUG a aparut in presa, iar acesta nu contine propunerile avansate de banci.

“Eu sunt convins ca vom avea aceasta intalnire. Am ramas in comunicare (cu MFP -n.r.) in toata aceasta perioada. Ce am facut este sa trimitem un punct de vedere al comunitatii bancare, punct de vedere care pleaca de la premisele pe care le-am impartasit cu dumneavoastra de la inceput. Premisele sunt: nu exista o formula de a creste o industrie prin taxarea suplimentara a acelei industrii", a mentionat Sergiu Oprescu.

In opinia sa, printr-un astfel de act normativ, care taxeaza capitalul, “esti exact pe contrasens cu logica cresterii intermedirii financiare, ceea ce inseamna a fi pe contrasens cu logica bunastarii economice dintr-o tara”.

OUG 114 este in vigoare de la 1 ianuarie 2019 si, in caz ca nu se modifica pana pe 31 martie, bancile trebuie sa plateasca taxa pe active aferenta primului trimestru din acest an, asa cum este ea stabilita in actul normativ (in fuctie de evolutia ROBOR).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri