Dobanzile interbancare raman ridicate, insensibile la declaratiile guvernantilor, care sustin ca iau masuri ca acestea sa scada? De ce nu se supun indicatiilor? Pentru ca nu declaratiile influenteaza dobanzile, ci deciziile cu efect in economie. Iar acestea au impact negativ, ceea ce impiedica scaderea dobanzilor.

Presedintele Asociatiei Analistilor Financiar Bancari din Romania (AAFBR), Iancu Guda, prezinta cauzele care duc la cresterea dobanzilor si de ce reducerea lor pe cale administrativa nu este posibila intr-o economie de piata.

“Noi, analistii financiari, am semnalat inca din august 2017, ca ROBOR o sa creasca la peste 2% in primul semestru 2018 si peste 3% in al doilea semestru (in aug. 2017 era 0,7%). De ce creste ROBOR? Din cauza inflatiei, care se situeaza cu 1% peste media ROBOR 3 luni in perioada 2010-2018”, a explicat Iancu Guda, pe pagina sa de Facebook.

De ce creste inflatia? Din mai multe motive: (1) cresterea salariilor peste productivitate; (3) exces de cerere, ceea ce duce la cresterea importurilor (2) companiile au costuri mai mari (salarii, combustibil, materie prima) si cresc preturile pentru a supravietui, explica economistul.

De ce se depreciaza moneda nationala? Din cauza cresterii excesive si nesustenabile a salariilor, care se duce in importuri (65 de miliarde de lei in primele doua luni ale acestui an, MAXIMUL ultimului deceniu), ceea ce amplifica deficitul comercial (11,5 miliarde de lei in aceeasi perioada, MAXIMUL ultimului deceniu).

“Platim mai multa valuta la import decat incasam la export, cererea de valuta creste si RON se depreciaza”, a punctat Iancu Guda.

De ce exportam atat de putin? Romania exporta doar 2.600 eur / locuitor, al doilea cel mai scazut nivel din UE dupa Grecia, din cauza faptului ca firmele romanesti, mai ales IMM-urile, nu sunt competitive. “92% din companiile active in Romania au sub 10 angajati si acestea reprezinta doar 15% din exporturi (cea mai mica pondere din UE)”, a adaugat economistul.

De ce nu investesc companiile? Din cauza lipsei de predictibilitate fiscala, a economiei subterane ridicate (care induce concurenta neloiala), a incertitudinii privind evolutia salariului minim si a fortei de munca!

“In incheiere, va intreb: Cine este responsabil pentru combaterea economiei subterane si asigurarea predictibilitatii fiscale?”, puncteaza Iancu Guda.

Vino la Financial Forum pentru mai multe date si, mai ales, interpretari ale macroeconomistilor cu privire la acestea si prognoze pentru viitor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri