Platile electronice pe care le faci cu cardul, indiferent ca vorbim despre cele la POS sau cele online, care vor fi realizate pe teritoriul UE, trebuie sa respecte o noua serie de norme odata cu intrarea in vigoare a directivei europene PSD2. Despre schimbarile care vor veni peste cateva luni si solutiile din piata, am aflat de la Mark Nelsen, senior vice president la Visa, in cadrul unei prezentari tinute de acesta la Visa Payments Forum Europe, desfasurat in aceasta saptamana la Dublin.

Sunt din ce in ce mai multe discutii legate de directiva europeana PSD2, care a inceput deja sa isi puna amprenta asupra sistemului financiar din Europa, impingand institutiile financiare traditionale catre implementarea unor strategii serioase de digitalizare.

Dincolo de digitalizarea proceselor, care s-a materializat, printre altele, si in aparitia noilor optiuni pe care multi dintre voi le regasiti in acest moment in unele aplicatii de mobile banking , PSD2 isi pune amprenta si asupra autentificarii platilor pe care le faceti cu cardul, fie ca vorbim de plati la POS sau de plati facute online.

Mai exact, PSD2 impune respectarea mai multor criterii atunci cand vine vorba de autentificarea unei plati printr-un standard denumit SCA (Strong Costumer Authentification), din dorinta de a reduce aparitia fraudelor, despre care Mark Nelsen spune ca au ajuns la un minim istoric in Europa in acest moment.

“In acest moment suntem la un minim istoric in ceea ce priveste fraudele inregistrate in urma platii cu cardul. Ca procent, 0,01% dintre plati sunt fraude sau sunt realizate eronat”, precizeaza Mark Nelsen.

Introducerea cardurilor cu cip si a unui sistem care face analize predictive folosind tehnologii precum machine learning sau inteligenta artificiala sunt mutarile fundamentale care au dus la reducere numarului de fraude, considera reprezentantul Visa.

Mark Nelsen: PSD2 vine cu vesti bune, insa si cu o serie de vesti rele

Referitor la cerintele PSD2 pe partea de securitate, Nelsen precizeaza ca exista riscul ca mult mai multe plati sa nu fie duse la bun sfarsit de catre utilizator, fie din cauza procesului neplacut sau pur si simplu din cauza faptului ca mesajul de autentificare nu poate ajunge la ei. Acesta adauga faptul ca Visa dezvolta mai multe solutii care sa aduca un echilibru intre “securitate si simplitate”, astfel incat experienta sa fie una sigura si placuta.

Noile reglementari nu impun o abordare unica pentru procesul de autentificare, lasand loc pentru o serie de exceptii in care autentificarea in doi pasi sa nu fie ceruta, daca poate fi stabilit un risc scazut de frauda, lucru pe care Visa il poate face cu ajutorul solutiilor dezvoltate.

“Daca luam in calcul toate exceptiile permise, peste 80% dintre tranzactiile care sunt realizate in acest moment vor putea beneficia de o experienta simpla si sigura, fara a le cere consumatorilor sa faca un pas in plus. In urmatoarele 4 luni incercam sa facem in asa fel incat tot ecosistemul, fie ca vorbim de comercianti sau emitenti, sa imbratiseze acest sistem pentru a identifica ce tranzactie are nevoie de inca un pas de autentificare din partea clientului”, explica reprezentantul Visa

Pentru a stabili gradul de risc, sistemele din spatele procesatorului de plati analizeaza sute de tipuri de date in timp real, punand accent pe unele aspecte precum rata de frauda a tipului respectiv de comerciant sau al zonei respective. Incepand cu luna septembrie, bancile vor stabili pe ce fel de solutii mizeaza atunci cand vine vorba de autentificare clientilor.

“Unele banci vor continua sa trimita sms-uri cu coduri de autentificare, insa unele vor incerca sa il faca pe consumator sa imbratiseze autentificarea biometrica. Daca vei intreba consumatorii, majoritatea vor zice ca prefera autentificare biometrica in detrimentul mesajului cu codul de acces”, adauga Nelsen.

De asemenea, in cazul tranzactiilor online, componenta de "card on file" prin care datele utilizatorului sunt stocate si nu este nevoie de reintroducerea lor la fiecare cumparatura, isi poate face loc printre "exceptiile" directive PSD2, astfel incat procesul de autentificare sa nu devina mai complex. Visa le ofera comerciantilor instrumentele necesare prin care cumparatorii pot stabili gradul de incredere pe care il au in acestia, in functie de care se stabileste necesitatea unei autentificare simple sau in doi pasi.

Sursa foto: By Jirapong Manustrong / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri