Presedintele Pro Romania, Victor Ponta, critica rectificarea bugetara anuntata de guvernul Dancila, dupa ce deficitul bugetar pentru prima jumatate a anului a ajuns la 1,97% din PIB. Intr-o postare pe Facebook, fostul premier avertizeaza ca pretul platit de toti romanii pentru populismul si politicianismul iresponsabil al celor care au in grija “banul public” va fi cel putin la fel de dureros ca cel din 2010 - 2011.

“Vom avea o rectificare bugetara NEGATIVA, bazata pe date si previziuni FALSE. Masurile disperate si aberante propuse de Ministerul de Finante vor avea efectul unei “frectii la picior de lemn”. Pentru buget insa vor accentua instabilitatea si impredictibilitatea care au facut atat de mult rau in ultimii 3 ani. Populismul si politicianismul iresponsabil al celor care au in grija “banul public” nu mai pot fi schimbate la timp. (...) Pretul pentru noi toti va fi cel putin la fel de dureros ca in 2010 - 2011”, scrie fostul premier.

Acesta considera ca, pe termen mediu si lung, cea mai dificila problema a guvernarii Romaniei este reprezentata de banii publici (bugetul, politica fiscala, taxe si impozite, salariile si pensiile din sectorul public, deficitul bugetar, de cont curent si comercial, gradul de indatorare al tarii si nivelul dobanzilor platite, resursele pentru investitii s.a.m.d.).

“Chiar daca acum nu va da nimeni atentie acestei probleme preferand (ca in 2008-09 sa consideram ca “lasa ca se rezolva cumva” ) - foarte curand vom fi fortati sa ne razgandim - mult prea tarziu, mult prea dureros!”, a subliniat Ponta.

“Va dau o veste proasta : indiferent cine va fi la guvernare in viitor (...) nimeni nu va putea realiza reforma radicala a administratiei publice din Romania fara bani - in timpul unei crize bugetare si economice! Doar populistii si demagogii vor castiga capital politic din suferinta, frustrarea si disperarea oamenilor”, mai spune Victor Ponta.

Citeste si:
Cum pleaca romanul in vacanta si care sunt cele mai populare destinati
Cum pleaca romanul in vacanta...

El sustine ca, prin “anuntarea cifrelor catastrofale ale deficitului bugetar pe primele 6 luni” Romania a intrat oficial pe ultimul segment al drumului spre prapastia bugetara ( si, in curand, spre criza economica si sociala).

Deficitul bugetar a urcat la 1,97% PIB (20 de miliarde de lei), potrivit datelor MFP. “Deficitul nu spune nimic majoritatii oamenilor - nu inseamna nimic si nu intereseaza pe altcineva decat pe specialisti! Am invata insa dupa 20 de ani de politica si de administratie publica ce inseamna si cat de mult conteaza “DEFICITELE”. Sa incerc sa explic pe intelesul tuturor celor care voteaza politicieni si politici publice: deficitul este acoperit cu imprumuturi - bani pe care noi si copiii nostri trebuie sa ii dam inapoi cu dobanda; (...) tarile cu politicieni inteligenti si responsabili fac imprumuri ca sa construiasca infrastructura (autostrazi, aeroporturi, zone industriale, spitale, scoli etc), dar din 2017 Romania a imprumutat bani ca sa ii cheltuie pe pensii, salarii, primari si alte investitii “politice”; guvernele viitoare pot sa promita ca fac investitii - dar in primul rand vor trebui sa plateasca datoriile si sa mareasca taxele si impozitele - adica vor sugruma dezvoltarea economica a tarii pe modelul din 2010-2011”, a mai scris fostul premier.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Datoriile companiilor de stat au ajuns la 6% din PIB.Unde se duc banii