Autoritatile fiscale intentioneaza sa formuleze actiuni de dizolvare impotriva tuturor societatilor care au un activ net mai mic decat jumatate din capitalul social pentru doi ani consecutivi. Pe baza datelor financiare disponibile, 39% din societatile din Romania nu indeplineau acest criteriu la sfarsitul anului 2017.

Inca din anul 2006, legea societatilor 31/1990 prevedea ca activul net al unei societati trebuie sa inregistreze o valoare cel putin egala cu jumatate din capitalul social. Pentru societatile care nu respecta aceasta regula timp de 2 ani consecutiv, partile interesate (inclusiv autoritatile fiscale) pot solicita dizolvarea societatii, se arata intr-un punct de vedere publicat de catre Raluca Popa, Partener Asociat, Departamentul de Asistenta Fiscala si Juridica EY Romania.

"In practica, riscul de dizolvare a ramas unul teoretic, iar multe societati au continuat sa raporteze un activ net mai mic decat limitele prevazute de lege fara a fi sanctionate. Acest lucru ar explica si numarul mare de companii care, in prezent, incalca aceste reguli. Mai precis, potrivit analizei noastre, 46% din societatile active din Romania au inregistrat un activ net mai mic decat jumatate din capitalul social la sfarsitul anului 2016, respectiv 39% la sfarsitul anului 2017 – ceea ce reprezinta aproximativ 270,000 de societati active. In acest context, un proiect de modificare a legii societatilor, intitulat Ordonanta pentru instituirea unor masuri privind societatile decapitalizate, prevede ca Ministerul Finantelor Publice sa publice pe pagina sa de internet o lista cu societatile al caror activ net s-a diminuat la mai putin de jumatate din valoarea capitalului social. Si ANAF sa formuleze actiuni de dizolvare impotriva tuturor societatilor care sunt inscrise doi ani consecutiv in aceasta lista" precizeaza Raluca Popa.

ANAF ar face acest lucru deoarece societatile cu activ net mai mic decat jumatate din capitalul social sunt societati care inregistreza pierderi si, prin urmare, platesc mai putine impozite la stat, conform precizarilor facute de reprezentantul EY Romania.

"Mai mult, in cazul societatilor care au inregistrat un activ net sub limita prevazuta de lege, si care au datorii fata de actionari/asociati, este obligatorie majorarea capitalului social prin conversia in actiuni/parti sociale a datoriilor fatade actionari/asociati. Este de precizat ca introducerea acestor masuri a fost precedata de o serie de actiuni/modificari legislative care au aratat interesul sporit al autoritatilor pentru aceasta problema.

Spre exemplu, in anul 2015 au fost transmise notificari catre societatile care raportau astfel de rezultate si prin care li se reamintea obligatia reconstituirii activului net. Ulterior, un raport al Curtii de Conturi cu privire la modalitatea de stabilire a strategiei de control si selectia companiilor atragea atentia ANAF ca nu se concentreaza mai mult asupra societatilor care au pierderi/activ net negativ. Chiar daca pozitia activului net este unul dintre criteriile incluse in analiza de risc a ANAF, din analiza Curtii de Conturi a rezultat ca societatile aflate in aceasta situatie nu erau controlate cu prioritate.

Incepand cu anul 2017, formularul de bilant contine un camp special care trebuie completat daca regula activului net nu este indeplinita. Prin urmare, se doreste o mai buna urmarire a acestor societati.

In concluzie, societatile care au un activ net mai mic decat jumatate din capitalul social ar trebui sa analizeze cu atentie care sunt mecanismele de redresare a activului net in termenul prevazut de lege si, acolo unde este cazul, sa demareze procedura de conversie a imprumuturilor fata de actionari in actiuni/parti sociale", se mai arata in punctul de vedere trimis de catre reprezentantul EY Romania.

Sursa foto: NYgraphic / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri