Intr-o piata puternic fragmentata, plina de idei, dar in care organizarea si transparenta nu sunt tocmai punctele forte, wall-street.ro si partenerii sai au lansat prima harta a FinTech-urilor romanesti, un concept care isi propune sa aduca sub lumina reflectoarelor cei mai importanti jucatori locali din ecosistem.

In forma sa digitala, raportul contine profilurile a peste 40 de business-uri din industrie cu fondatori romani, varianta oficiala fiind disponibila la acest LINK.

“In general, ecosistemul fintech din Balcani si din celelalte tari din Europa Centrala si de Est seamana cu o curte a scolii. Este gresit sa avem mentalitatea potrivit careia ‘fintech-ul meu este cel mai puternic si poate reusi singur’. Trebuie sa ne organizam si chiar sa avem si o asociatie regionala in Europa Centrala si de Est, similara initiativelor din tarile Scandinave, care si-au dat seama ca doar asa pot face competitie serioasa unor tari precum Franta, Germania sau Marea Britanie”, a atras atentia Cosmin Cosma, fondatorul FINQware, un fintech care face legatura IT intre banci si companiile client. Cosma a fost prezent marti la evenimentul Future Banking FinTech Edition, organizat de Wall-Street.ro

Din totalul startup-urilor prezente in Harta FinTech, 10 sunt in stadiul de dezvoltare pre-seed, 16 in stadiul seed, 14 in stadiul growth si doua in categoria Scale-up. Aceste stadii de dezvoltare sunt stabilite in functie de fondurile primite de la investitori si extinderea pe alte piete.

Piata fintech-urilor romanesti a captat in ultimii ani atentia investitorilor de venture capital (VC), ajutata de succesul imens al UiPath. Condus de catre Daniel Dines, UiPath este cel mai valoros start-up pornit in Romania, in prezent fiind evaluat la circa 7 mld. dolari luand in calcul cele mai recente runde de finantare.

“Ca romani, un avantaj imens specific tari este faptul ca avem UiPath. Succesul companiei a pus lumina reflectoarelor pe Romania: in prezent, primim la cateva saptamani telefoane de la fonduri de venture capital care vor sa stie ce start-up-uri se lanseaza in tara. Acum ne suna ei… cu un an in urma noi eram cei care ii sunau si de multe ori nici nu primeam un raspuns”, a declarat Cosmin Cosma.

Majoritatea fintech-urilor cuprinse in Harta au sediul in Bucuresti (23), pe locul al doilea aflandu-se Cluj-Napoca cu 6 business-uri.

De asemenea, sunt antreprenori romani care au lansat startup-uri FinTech si dincolo de granitele tarii, fiind identificate 3 in Statele Unite ale Americii, 2 in Regatul Unit al Marii Britanii si cate unul in Moldova, Luxemburg si Gibraltar.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri