Ținutul banilor la saltea este un obicei practicat în continuare de către o parte a românilor, obicei care îi poate lăsa fără economiile de-o viață. Am vorbit în cel de-al doilea episod al seriei Cash sau Card: Card, desigur. Mai Sigur. Powered by Revolut despre ținutul banilor la saltea versus într-un cont bancar.

În România, în primele 5 luni ale anului trecut, au fost sesizate 9.210 infracţiuni de furt din locuinţe, majoritatea înregistrate în mediul urban, conform datelor publicate de către Poliția Română. Furturi în urma cărora, de multe ori, hoții nu părăsesc locuința doar cu bijuterii sau alte bunuri, ci și cu banii pe care proprietarii îi ascund în diverse locuri din casă și care odată ajunși în mâna hoților, extrem de greu mai pot fi recuperați.

Ar fi fost mai în siguranță acei bani dacă se aflau într-un cont bancar? Răspunsul îl găsim în raportul publicat de către Banca Centrală Europeană la finalul anului 2018, raport ce pune țara noastră în topul țărilor cu cea mai mică rată a fraudelor bancare cu un procent de sub 0,01%. Asta înseamnă că mai puțin de 0,01% dintre tranzactii sunt fraudate în România, cazuri în care titularul cardului își recuperează fondurile datorită mecanismelor de chargeback dezvoltate de către schemele de plată Mastercard și Visa.

Această rată scăzută a fraudelor se datorează în principal măsurilor de securitate luate de instituțiile financiare împreună cu furnizorii de tehnologie. Aplicațiile de mobile banking vin la pachet și cu o serie de opțiuni care te ajută să previi situațiile neplăcute, puține ce-i drept, în care poți deveni victima unei fraude. Vom lua exemplul celor oferite de FinTech-ul Revolut.

Pentru a înțelege siguranța de care ai parte în momentul în care banii tăi se află pe card și nu la saltea, am asemănat în video-ul de mai jos contul tău bancar cu o locuință extrem de sigură.

Citeste si:
Chargeback: procedura care te ajută să îți recuperezi banii pe card
Chargeback sau ”superputerea”...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Încă un pas înainte pentru amânarea ratelor: proiectul de lege, adoptat de plen
Setari Cookie-uri