Românii au la îndemână numeroase instrumente de economisire, ce-i drept, cu dobânzi pe care nu le putem considera impresionante. Cu toate acestea, la finalul lunii iunie, în depozitele populației erau 382 de miliarde de lei, în creștere cu 13,4% față de aceeași perioadă a anului trecut. În acest material vom vorbi despre conturile de economii pentru copii, la ce trebuie să fiți atenți și ce oferte au o parte dintre băncile din top 10 din România.

Din dorința de a le asigura un viitor cât mai bun, pe lângă banii economisiți regulat, o parte dintre părinți le deschid copiilor conturi de economii dedicate unde virează lunar anumite sume de bani, în unele cazuri chiar și alocația acestora.

Conturile de economii pentru copii din portofoliile de produse ale băncilor de pe piață vin de obicei cu o dobândă preferențială, mai mare decât conturile standard. De asemenea, unele bănci oferă și diverse bonusuri la aniversările copilului, iar conturile de economii intră în sfera produselor garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor, în limita a 100.000 de euro per deponent.

Citește și Depozite bancare: cum arată topul pe județe și ce s-a întâmplat cu acestea de la startul pandemiei

De cealaltă parte, conturile de economii pentru copii pot veni la pachet și cu comisioane de administrare sau de retragere a banilor. În plus, trebuie să știi că și veniturile obținute din dobânzile obținute prin intermediul contului de economii pentru copii se impozitează cu 10%.

Retail jobs

În concluzie, în momentul în care dorești să deschizi un cont de economii pentru copilul tău, fii atent la comisioanele percepute de bănci pentru administrarea contului, retragerea sumei economisite sau modificare dobânzii pe perioada în care aveți activ acel cont. Mai jos vă prezentăm ce oferte au unele dintre cele mai mari bănci din piață pentru conturile de economii pentru copii.

Citește și Ce avans minim pentru creditele ipotecare cer băncile din România

Banca Transilvania: contul de economii pentru copii KidCONT

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România din punct de vedere al activelor deținute la finalul anului 2019, respectiv 87,7 miliarde de lei și o cotă de piață de 17,7%, are în oferta sa contul de economii pentru copii KidCONT.

Cont de economii pentru copii KidCONT: ce documente ai nevoie și cum îl obții

Pentru deschiderea unui cont de economii pentru copii KidCONT este nevoie să te deplasezi la o sucursală a Băncii Transilvania, având asupra ta următoarele acte:

Citeste si:
Ce ar face românii cu 350 lei economisiți? Câți dintre ei i-ar pune...
Ce ar face românii cu 350 lei...
  • actul de identitate al părintelui sau al împuternicitului
  • Certificatul de naștere/actul de identitate al copilului(dacă acesta are peste 14 ani)
  • Dacă este cazul, decizia de numire a tutorelui/curatorului, emisă de autoritatea tutelară.

Citește și Câți bani trebuie să câștigi pentru a lua un credit Noua Casă

Ce dobândă primești și care este suma necesară pentru deschiderea contului de economii pentru copii

Pentru deschiderea unui cont de economii KidCont la Banca Transilvania, suma minimă pe care trebuie să o depui pentru început este de 500 de lei/ 100 de euro, în funcție de moneda aleasă. Suma maximă pe care o poți strânge în depozitul KidCont este de 450.000 de lei, respectiv 100.000 de euro.

În cazul în care dorești să desființezi depozitul în primul an, trebuie să plătești o taxă de 20 de lei/5 euro.

Citeste si:
UniCredit pariaza pe economisirea pe termen lung, odata cu...
UniCredit pariaza pe...

Citește și De ce ai ține banii în bancă când titlurile de stat sunt investiția zilei pe bursă?

În ceea ce privește dobânda, aceasta este de 2,5% pe an în cazul conturilor de economii pentru copii deschise în lei și 0,15%/an pentru conturile deschise în euro.

Dacă nu faci retrageri pe parcursul anului și depui cel puțin 500 de lei/ 120 de euro, beneficiezi de un bonus egal cu valoarea a 1/12 din valoarea ultimei dobânzi nete plătite, fără a depăși limita de 600 de lei, la data aniversării.

Cum poți alimenta contul de economii KidCont de la Banca Transilvania

Contul poate fi alimentat folosind serviciul BT24 Internet Banking, în sediile BT sau din contul părintelui, automat, în condițiile alese: lunar/trimestrial/semestrial sau anual.

Contul de economii ING Economii pentru copii

ING Bank România, cea de-a patra bancă din România conform activelor deținute la finalul anului 2019, respectiv 44,6 miliarde de lei și o cotă de piață de 9%, are în portofoliul de produse oferta ING Economii pentru copii.

Citeste si:
BCR extinde 100% online asigurările Venit Protect pentru...
BCR extinde 100% online...

Cum deschizi un cont ING Economii pentru Copii

Pentru deschiderea unui cont de economii pentru copii la ING Bank România trebuie să te deplasezi la sediul băncii cu actul de identitate și cu certificatul de naștere al copilului, în cazul în care a împlinit vârsta de 14 ani, trebuie să iei și cartea de identitate a acestuia.

Citește și ANAF a publicat ”lista rușinii”: cum poți afla dacă are datorii firma ta

Pentru deschiderea contului, părintele și copilul trebuie să fie cetățeni români, rezidenți în România, iar beneficiarul trebuie să fie minor.

Ce dobândă primiți pentru un cont de economii pentru copii de la ING Bank România

ING Bank România oferă, de la începutul lunii septembrie a acestui an, o dobândă de 0,7% pe an, plătită în cont la sfârșitul fiecărei luni.

Banca precizează că dobânda se aplică pentru sume de până la 500.000 de lei, iar tot ceea ce depășește această sumă nu beneficiați de dobândă. De asemenea, poți primi în plus o dobândă de 0,7% pe an, pentru sumele nou economisite.

Citeste si:
Ce sunt dobânzile, câte tipuri există și cum se calculează
Află tot ce trebuie să știi...

Contul ING Economii pentru Copii poate fi alimentat prin transfer din orice cont curent în lei, deschis la ING Bank România sau la altă bancă.

Cont de economii pentru copii la BRD: ce oferte are banca

BRD, a treia bancă din România în funcție de active, respectiv 55,8 miliarde de lei la finalul anului 2019 și o cotă de piață de 11,2% vine cu o ofertă pe zona de conturi de economii pentru copii denumită Atustart. Aceasta este destinată copiilor cu vârsta până în 14 ani.

Ce dobândă are contul de economii pentru copii Atustart de la BRD

Contul Atustart poate fi deschis de către părinți pe numele copilului chiar de la nașterea acestuia, urmând ca la 14 ani să se transforme într-un cont Atusprint, dedicat adolescenților.

Conform listei de dobânzi a BRD, pe care o puteți consulta AICI, dobânda pentru un cont Atustart în lei este de 0,4% pe an și 0,5% pe an în cazul în care alegeți un cont în dolari.

Citeste si:
Smartphone-urile cu Android se vor putea folosi ca POS printr-o...
Printr-o aplicație a BT,...

Suma minimă care trebuie depusă pentru deschiderea contului este de 300 de lei, iar valoarea maximă ce poate fi economisită în acest cont este de 100.000 de lei. În ceea ce privește conturile în dolari, suma minimă pentru deschiderea contului este de 100 de dolari, în timp ce suma maximă care poate fi economisită este de 20.000 de dolari.

Banca menționează că pentru conturile în lei din pachetele Drum Bun, Clasic/Select cu opțiunea Loial și cele dedicate pensionarilor care au optat pentru virarea pensiei într-un cont curent BRD se adaugă 0,15% la dobândă.

De asemenea, conform listei de comisioane a BRD, pe care o puteți consulta AICI, comisionul de administrare a contului de economii pentru copii este de 0,80 euro pe lună (echivalentul în valuta contului).

În ceea ce priveste închiderea contului, BRD percepe un comision de 30 de lei/10 euro/10 dolari, în funcție de valuta contului.

Cont de economii pentru copii la BCR: ce dobândă oferă

BCR, a doua bancă din România după activele deținute la finalul anului 2019, respectiv 71,4 miliarde de lei și o cotă de piață de 14,4%, oferă o dobândă anuală standard de 1,90% pentru conturile de economii pentru copii.

Depunerile minime lunare sunt de 40 de lei.

Banca precizează că practică zero comision de deschidere, alimentare, administrare și închidere a planului de economii și oferă un bonus de dobândă la prelungirea acestuia.

Cum arată oferta pentru un cont de economii pentru copii la Alpha Bank România

Alpha Bank, cea de-a opta bancă din topul băncilor în functie de nivelul activelor înregistrate la finalul anului 2019, respectiv 17,8 miliarde de lei și o cotă de piață de 3,6% vine cu o ofertă de cont de economii denumită Alpha Dreams.

Citește și Topul băncilor din România: cum arată clasamentul și ce profit au făcut acestea

Suma minima pentru a deschide un cont Alpha Dreams este de 40 de lei, 10 euro sau 15 dolari, în funcție de valuta aleasă. Comisionul lunar de administrare este în valoare de 2 lei/ 1 euro sau 1 dolar, în funcție de moneda în care a fost deschis contul.

Comisionul de retragere aferent contului Alpha Dreams este de 0,4% din suma retrasă (minim 3 lei) pentru conturile în lei și 0,5% pentru cele în valută.

Dobânda practicată de către bancă pentru conturile în lei este de 2% pe an, 0,5% pentru conturile în euro și 1% pentru dolari.

Sursa foto: Shutterstock.com
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri