Masurile anuntate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) vor duce la o revigorare a creditului, insa nu vor provoca cresteri spectaculoase, iar avansul inregistrat se va datora politicilor adoptate de fiecare banca in parte, a declarat potrivit NewsIn, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea
Deocamdata, bancile opereaza inca dupa vechile criterii, deoarece in acest moment este doar un anunt al bancii centrale, care nu a pus la dispozitie noile regulamente, a mentionat Ghetea. Astfel, gradul de indatorare nu poate depasi 30% pentru creditul de consum, 35% pentru imobiliar si 40% pondere pe familie.

Anul trecut, in conditiile restrictiilor existente, s-au inregistrat cresteri semnificative, de 66% la credite ipotecare si de peste 100% la creditele de consum. "Ma astept ca si in acest an sa se repete aceste cresteri, dar acest lucru nu se va datora integral masurilor anuntate de BNR", a spus Ghetea.

Unul din efectele masurii anuntate de BNR va fi ridicarea de catre banci a plafonului gradului de indatorare, care ar putea ajunge pana la 50-70% sau chiar 75%, potrivit presedintelui ARB. De aceste masuri vor beneficia, intr-o prima faza, persoanele cu venituri mari, in timp ce, pentru persoanele cu venituri mici, beneficiile se vor vedea doar la anumite produse de crediare, cel mai probabil la cardurile de credit, unde se discuta de sume mici pe termen relativ scurt, a apreciat Ghetea.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu a declarat sambata, 3 martie, la Realitatea TV, ca Banca Nationala a Romaniei nu va mai impune bancilor comerciale sa limiteze rata lunara la 35% din veniturile clientului, in cazul creditelor imobiliare, sau 30% in cazul celor de consum. Consilierul guvernatorului a explicat ca, prin noua masura, va avea loc un transfer de responsabilitate de la banca centrala la bancile comerciale, decizia BNR avand o legatura directa cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

Radu Ghetea a mai afirmat ca Romania trebuie sa se gandeasca foarte serios la elimanarea cecului ca instrument de plata si inlocuirea acestuia cu alternative electronice, deoarece majoritatea incidentelor de plata sunt datorate fraudelor cu cecuri.

In plus, cardurile au castigat foarte mult teren in ultimii ani pe piata romaneasca. "Daca in 2001, Visa marca momentul eliberarii cardului cu numarul un milion, in acest moment estimam ca in Romania exista 10 milioane de carduri emise de institutiile bancare si nebancare", a spus a precizat Ghetea, in cadrul seminarului "Cardurile si noile tehnologii in sectorul bancar".

Utilizarea cat mai larga a cardurilor poate reprezenta solutia pentru o disputa mai veche, si anume utilizarea cecului ca instrument de plata. "Majoritatea incidentelor de plata sunt datorate fraudelor prin intermediul cecurilor", a completat Ghetea.

Numarul de carduri active de pe piata romaneasca a ajuns la noua milioane la sfarsitul anului trecut, in crestere cu 26% fata de decembrie 2005, cand erau 7,17 milioane de carduri in circulatie, potrivit unui raport publicat de banca centrala. Potrivit unor statistici ale Visa, in intervalul septembrie 2005 - septembrie 2006, valoarea tranzactiilor prin carduri Visa efectuate in Romania a depasit sapte miliarde dolari, din care plata la comercianti a reprezentat 645 milioane dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri