Ministerul Finantelor Publice (MFP) ar putea emite in aprilie sau mai obligatiuni benchmark (de referinta) cu scadenta la zece ani si intentioneaza sa iasa cu titluri pe pietele europene, a declarat secretarul de stat in MFP, Bogdan Dragoi.

Pana in prezent, Finantele au emis doar titluri cu scadenta pe termen scurt si mediu, de pana la cinci ani. MFP este in discutii cu fondurile private de pensii si ar putea emite obligatiuni si cu scadenta mai mare de zece ani, in functie de nevoile pietei, a mentionat oficialul ministerului.

"Ministerul Finantelor se tine de cuvant si va emite obligatiuni de stat si certificate de trezorerie pentru a sprijini industria fondurilor private de pensii din Romania", a spus Dragoi, citat de NewsIn.

Primele contributii pentru pilonul III, al pensiilor private facultative, vor fi colectate cel tarziu in luna mai 2007, a declarat, recent, presedintele CSSPP, Mircea Oancea. Sistemul pensiilor facultative (pilonul III de pensii) va fi finantat din contributiile suplimentare si optionale ale celor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor.

Ministerul Finantelor a realizat doua emisiuni de obligatiuni de tip benchmark in acest an, pe 1 februarie si 1 martie, cu scadenta la trei si cinci ani, ambele in suma de un miliard de lei, iar randamentul mediu anual al acestora este de 6,61%, respectiv 7,03%. Tot de la inceputul acestui an, Finantele au realizat si patru emisiuni de certificate de trezorerie cu discont, care insumeaza 3,6 miliarde lei si ofera randamente medii anuale cuprinse intre 5,81% si 6,28%. Urmatoarea emisiune de certificate de trezorerie, in suma de 300 milioane lei, va avea loc luni, 12 martie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Ce lucruri ar putea învăța companiile în această perioadă de criză
Setari Cookie-uri