Lansarea de obligațiuni prin intermediul blockchain devine din ce în ce mai populară și împinge băncile la nivel global să ia în serios utilizarea tehnologiei din spatele criptomonedelor pentru astfel de procese. Societe Generale - Forge, o subsidiară a grupului financiar francez, a derulat deja o serie de teste și se pregătește să ofere posibilitatea de a emite obligațiuni și alte instrumente financiare pe blockchain în toate piețele în care operează, inclusiv România.

Testele privind derularea emisiunilor de obligațiuni prin intermediul tehnologiei blockchain au început cu ani în urmă în sistemul financiar. Banca Mondială lansa în 2018 prima emisiune administrată și plasată exclusiv prin intermediul tehnologiei din spatele criptomonedelor. Valoarea emisiunii a fost de peste 70 de milioane de dolari, titlurile având o maturitate de 2 ani și o dobândă anuală de 2,25%.

Grupul financiar Societe Generale este una dintre organizațiile care a testat în repetate rânduri emiterea de obligațiuni, dar și a altor instrumente financiare, pe blockchain prin intermediul subsidiarei Forge, care pregătește lansarea în piața a unor soluții care să le ofere acces companiilor la acest mecanism.

Oferta comercială a Societe Generale Forge plănuim să o lansăm la începutul anului următor, încă finalizăm ultimele detalii. Am primit în Franța licența pentru a opera pe această piața reglementată.

- Jean Marc-Stenger, CEO Societe Generale Forge -

Cea mai recentă emisiune de obligațiuni derulată de către Societe Generale Forge, ca parte a testării tehnologiei, a fost realizată în parteneriat cu Banca Europeană de Investiții, brațul financiar al Uniunii Europene, Goldman Sachs și Santander, folosind moneda digitală emisă de Banca Centrală a Franței, denumită CBDC. Valoarea emisiunii de obligațiuni a fost de 100 de milioane de euro.

Concret, în acest caz, Banca Europeană de Investiții a fost plătită de către cele trei instituții financiare în moneda digitală emisă de Banca Centrală a Franței, în timp ce investitorii au achiziționat mai departe obligațiunile cu valute tradiționale.

Emisiunile de obligațiuni pe blockchain precum cele derulate de Societe Generale Forge folosesc security token(token-uri ce au statutul de titluri de valoare). Acestea sunt diferite de cealaltă mare categorie de token-uri, cele de utilitate, devenite celebre în frenezia ICO-urilor(Inițial Coin Offering) de acum câtiva ani, în urma căreia s-a dovedit că multe dintre business-urile care au atras astfel finanțare au eșuat, iar în unele cazuri a fost vorba doar de înșelătorii.

*ICO reprezintă o modalitate folosită de business-uri pentru a atrage finanțare prin emiterea unei noi criptomonede pe care utilizatorii o pot achiziționa cu bani sau alte criptomonede populare precum Bitcoin sau Ethereum.

Ethereum și Tezos, cele două blockchain-uri folosite momentan de francezi

Societe Generale Forge are în acest moment posibilitatea de a emite obligațiuni pe două dintre blockchain-urile din piață. L-am întrebat pe Stenger dacă își propun să se extindă și către alte tipuri de blockchain.

”Vrem să avem posibilitatea de a emite pe mai multe tipuri de blockchain, momentan folosim Ethereum și Tezos. Planul nostru este să integrăm alte 2 sau 3 blockchain-uri în lunile următoare”, răspunde Jean Marc -Stenger.

Reprezentantul Societe Generale precizează că, față de emisiunile tradiționale de obligațiuni, derularea acestora prin intermediul blockchain vine la pachet cu implementare mai rapidă a procesului, ce are o durată de ordinul secundelor, deschiderea către o plajă semnificativ mai mare de investitori și un grad ridicat al transparenței.

Acesta punctează faptul că organizațiile care doresc să emită obligațiuni prin intermediul Societe Generale Forge nu trebuie să își facă griji legate de propria infrastructură IT, deoarece soluțiile dezvoltate de subsidiara grupului francez pot fi integrate ușor prin intermediul API-urilor(Application Programming Interface).

*Obligațiunile sunt valori mobiliare care dau dreptul deținătorului lor la primirea unei dobânzi regulate(cupon) precum și la rambursarea principalului la scadență. Deținătorii de obligațiuni sunt creditori pentru compania emitentă, spre deosebire de deținătorii de acțiuni(acționari) care sunt proprietari ai unei părți din aceasta. Obligațiunile pot fi emise atât de companii cât și de autorități ale statului, conform TradeVille.

Sursa foto: whiteMocca / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri