Banca Centrală Europeană ar putea majora în iulie sau august rata dobânzii, pentru prima dată în ultimul deceniu.

BCE va încheia probabil programul de achiziţionare de bonduri la începutul trimestrului trei din 2022 şi "doar câteva săptămâni mai târziu" va urma o majorare a dobânzii, a declarat preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, potrivit Agerpres.

Lagarde cimentează astfel aşteptările pieţelor că BCE va majora în iulie rata dobânzii, pentru prima dată în mai mult de zece ani, în încercarea de a ţine sub control creşterea record a preţurilor, provocată de majorarea preţului energiei.

Majoritatea băncilor centrale au crescut deja dobânzile, dar BCE, care s-a luptat cu inflaţia scăzută mai mult de un deceniu, încă injectează numerar în sistemul financiar prin achiziţionare de bonduri.

Fed a majorat deja dobânda de referință cu jumătate de punct procentual

Săptămâna trecută, Rezerva Federală a SUA (Fed) a majorat cu o jumătate de punct procentual rata dobânzii, la un interval cuprins între 0,75% şi 1%, cea mai mare creştere din 2000, iar preşedintele Fed, Jerome Powell, se aşteaptă la următoarele două reuniuni la creşteri ale dobânzii de încă 50 de puncte de bază.

Lagarde se alătură astfel oficialilor BCE care cer majorarea dobânzii în iulie. Conform datelor preliminare publicate de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 7,5% în aprilie, de la 7,4% în martie. Este un nivel record pentru zona euro şi depăşeşte cu mult obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%.

"Ceea ce a început ca un şoc unic a devenit acum un fenomen extins. Când circumstanţele se schimbă, trebuie să urmeze răspunsul politic", a declarat la acelaşi eveniment Bostjan Vasle, membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene.

Dobânda la debozite ar putea crește

Guvernatorul Băncii Centrale a Estoniei, Madis Mueller, a afirmat că dobânda la depozite, care în prezent este la minus 0,5%, ar trebui până la finalul anului să revină în teritoriu pozitiv, pentru prima dată după 2014.

La şedinţa de politică monetară din 14 aprilie, Consiliul guvernatorilor BCE a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv, minus 0,50%.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri