Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va propune Ministerului Finanțelor plafonarea prețurilor RCA timp de 6 luni la tarife egale cu nivelul celor din martie 2023. ASF propune și renunțarea la taxa de 1% aplicată companiilor de asigurări.

Conducerea ASF este audiată în Parlament de la ora cu privire la falimentul Euroins, liderul RCA cu aproape 2,8 milioane de clienți.

Reprezentanții ASF se apără în cazul falimentului Euroins, aducând în discuție faptul că au aplicat amenzi totale de 16 mil. lei asiguratorului. Criticii ASF spun însă că nivelul amenzilor a fost prea blând.

Cele mai importante declarații făcute de Nicu Marcu, președintele ASF:

Cele două companii care au intrat în faliment, City Insurance şi EuroIns, erau Muma Pădurii pentru populaţie şi eu, personal, mi-am propus, alături de colegii mei, să facem ordine.

Li s-a dat posibilitatea şi uneia şi alteia să intre în legalitate. Nu-şi doreşte nimeni să aibă o piaţă distorsionată, dar în acelaşi timp nu-şi doreşte nimeni să ţină nişte companii care fac ilegalităţi

  • De ce s-a întâmplat acest lucru? (n.red. falimente în piața RCA) Pentru că au practicat tarife foarte mici, nesustenabile, iar companiile serioase s-au retras.
  • Nu au fost decizii ușoare dar a trebui să curățim piața. Li s-a dat timp, potrivit legii, să-și facă solvabilitatea. Nu au acceptat, soluția finală asta a fost solicitarea insolvenței.

Nicu Marcu a subliniat că ambele companii au avut aceeaşi procedură de lucru, respectiv "preţuri scăzute, plăţi întârziate şi de multe ori dosare neînregistrate în contabilitate".

"Aceste reglementări europene, Solvency II, le permit ca noi să-i supraveghem mai mult prin raportări - lucru care a îngreunat foarte mult Autoritatea să-şi facă treaba. De altfel, noi am impus, în afară de aceşti indicatori, care sunt în Solvency II - şi unii indicatori de lichiditate, chiar dacă a exces acestor condiţii din Solvency II, astfel încât să ne asigurăm că totuşi vin şi cu bani lichizi, în afară de această reasigurare prin care ambele companii preferau să-şi ducă riscurile, în proporţie de peste 90%: la City 90%, la Euroins peste 60%. Deci, n-a fost simplu ca să dovedim aceste lucruri", a mai spus preşedintele ASF.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România, constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei.

Sursa foto: ASF

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri