Preţul poliţelor RCA nu o să crească în urma falimentului Euroins pentru că deja sunt luate măsuri astfel încât tarifele practicate de către asigurători să rămână în piaţă cele din 2022, a declarat preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, citat de Agerpres.

"Preţul poliţelor nu o să crească în urma acestui faliment pentru că deja luăm nişte măsuri cu privire la proiectul de Hotărâre de Guvern pe care l-am înaintat Ministerului de Finanţe astfel încât tarifele practicate de către asigurători, nu tarifele de referinţă, să rămână în piaţă cele din 2022. Deci efectul pe următoarele 6 luni până când dispare efectul ieşirii Euroins din piaţă se dispersează la celelalte companii", a spus Nicu Marcu.

Întrebat dacă Fondul de Garantare a Asiguraţilor va avea banii disponibili pentru plata tuturor celor care au suferit în urma situaţiei de la Euroins, Nicu Marcu a răspuns afirmativ.

"Fondul de Garantare a fost constituit să aibă bani. Are resursele necesare pe care poate să le abordeze astfel încât să aibă bani să plătească toate despăgubirile pentru cei care sunt păgubiţi în urma companiei Euroins", a declarat Nicu Macru.

ASF estimează plăți de 250 mil. euro în cazul falimentului Euroins

Cazul Euroins ar putea genera 140.000 de dosare de daună şi plăţi în valoare de 250 de milioane de euro, a explicat vicepreşedintele ASF, Cristian Roşu, la audierile din comisiile reunite de specialitate din Senat.

"Mi-e foarte greu să vă răspund la întrebare, dar putem să facem un calcul pentru ce urmează... Astăzi, în rezervă la Euroins sunt 55.000 de dosare de daună, care cuprind şi dosare de daună şi vătămări corporale şi pagube materiale şi aşa mai departe. Deci 55.000 de dosare care nu toate vor fi preluate. Nu toate, din istoria celorlalte trei falimente, nu vor fi însoţite de cereri de plată. Din varii motive. Deci cam 50.000 de dosare vor ajunge probabil la plată şi mai urmează, că aici trebuie să dau răspuns la întrebarea domnului senator de la AUR, toate poliţele de asigurare existente astăzi ale lui Euroins rămân în vigoare până la deschiderea procedurii definitive de către instanţă plus încă 90 de zile. Deci estimăm o perioadă cam 9 luni zile care sunt în vigoare şi care vor produce posibile daune....Estimăm undeva în jur de 140.000 de dosare şi undeva în jur 250 de milioane de euro", a spus Cristian Roşu, întrebat despre costurile care vor fi generate de falimentul Euroins.

El a menţionat că nu este nevoie să existe un pasiv stabil în prezent de 250 de milioane de euro. De asemenea, Cristian Roşu, a explicat că în cazul companiilor de asigurări cererile de plată se pot întinde pe perioade lungi de timp.

"Dosare de la Astra, nefinalizate, da, şi vor exista. Noi am plătit în urmă cu un an inclusiv de la Metropol, care a intrat în faliment în 2006. Puteţi să îmi puneţi întrebarea de ce? Pentru că sunt dosare externe care sunt supuse judecăţilor externe. Ne vin dosarele după ani de zile. La fel se întâmplă şi în cazul judecăţilor interne, în care ne vin dosarele după ani de zile. Mai mult decât atât. Vom mai găsi la Astra şi peste 30 de ani. De ce vă spun peste 30 de ani? Pentru că Astra a avut în portofoliu inclusiv asigurări de viaţă. Şi după cum bine ştiţi, că de asta vă răspund dumneavoastră punctual, sunt prestaţii, care prestaţiile vin cel puţin 16 - 18 ani, în fiecare lună, care sunt dosare nelichidate complet. Deci vom găsi frânturi şi bucăţi de dosare sau de executări încă ani buni de acum încolo. Important este dacă marea masă a fost acordată şi s-au închis aceste dosare. Şi răspunsul la întrebarea pe care aţi ridicat-o este da, Astra şi Carpatica sunt aproape finalizate. La Carpatica mai vin ceva dosare pe extern, din BAAR-urile externe, pentru că vă pot spune că de exemplu din UK (Marea Britanie n.r) vin dosare după 2 - 3 ani de zile. Chiar în funcţionarea companiei, nu mai vorbim de un faliment, chiar în funcţionarea companiei normale, iar la Astra mai sunt foarte, foarte puţine care mai apar din când în când. La City s-au onorat până în acest moment 80.000 de cereri de plată. Nu vorbim de dosare", a spus Cristian Roşu.

El a menţionat că la City Insurance sunt înregistrate 240.000 de cereri de plată, iar din acestea 70.000 - 80.000 sunt cereri de restituire primă şi dosare aferente dosarelor de daună pentru vătămări corporale şi daune materiale în jur de 170.000 - 180.000.

Cristian Roşu a spus că se aşteaptă ca în 2 ani să se termine de plătit. Până în acest moment s-au plătit 80.000 de dosare, în un an şi două luni. A

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri