Indicele de referință a creditelor consumatorilor (IRCC) a crescut la valoarea de 5,98% pe an, față de valoarea de 5,71% a primului trimestru din an, conform datelor BNR. Noua valoarea a IRCC va intra în calculul creditelor de consum cu dobândă variabilă în lei începând cu data de 1 aprilie 2023.

IRCC, indicele în funcție de care se calculează ratele românilor cu credite în lei, continuă seria de majorări. Indicele a crescut mult mai lent comparativ cu ROBOR la 3 luni, însă, acest lucru va duce la posibilitatea să vedem situații cu un ROBOR mai mic decât IRCC-ul.

Evoluția IRCC-ului:

  • IRCC în primul trimestru din 2022(ianuarie-martie) - 1,17%
  • IRCC în al doilea trimestru din 2022(aprilie-iunie) - 1,86%
  • IRCC în al treilea trimestru din 2022(iulie-septembrie) - 2,65%
  • IRCC în al patrulea trimestru din 2022(octombrie-decembrie) - 4,06%
  • IRCC în primul trimestru din 2023 (ianuarie-martie) - 5,71%

IRCC sau Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor a fost gândit de către Guvernul României ca o soluție pentru ROBOR-ul ce tot creștea de la o lună la alta spre finele anului 2018. Începând cu luna mai a anului 2019, IRCC este utilizat drept indice de referință pentru calcularea creditelor de consum.

Este dobânda fixă o soluție în acest caz?

În contextul în care IRCC s-a majorat, varianta de refinanțare este cea mai bună pe care un debitor o poate lua pentru a se asigura că nu va mai fi afectat de fluctuațiile indicilor bancari în viitorul apropiat, spune CEO-ul AVBS Credit.

„Decizia de a refinanța un credit cu dobândă variabilă într-un credit ipotecar cu dobândă fixă în primii 3 sau 5 ani trebuie luată înainte de a ajunge în imposibilitate de plată. Așadar, dacă nu mai vrei să fii afectat de ROBOR / IRCC, vrei să-ți scadă rata și să o menții la o valoare fixă pentru 3-5 ani, atunci e momentul prielnic să refinanțezi. De la 1 iulie 2023 există probabilitatea ca IRCC să înregistreze o foarte ușoară scădere, aproape insesizabilă pentru ratele românilor, însă această infimă scădere reprezintă primul semn pozitiv de redresare a pieței bancare”, spune acesta.

Părerile specialiștilor sunt împărțite, totuși, când vorbim de dobânda fixă. Ionuț Dumitru, economistul șef Raiffeisen Bank, a declarat anterior pentru wall-street.ro că este complicat să mai spunem că dobânda fixă este soluția salvatoare. Puteți citi argumente acestuia AICI.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri