Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 6,34% pe an, de la 6,33% pe an în ziua anterioară, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Această creștere, chiar dacă pare insignifiantă, reprezintă prima majorare a acestui indice din ultimele 4 luni, conform arhivei BNR.

După mai multe săptămâni în care indicele ROBOR la 3 luni a stagnat și chiar a scăzut, indicele care intră în componența creditelor a crescut. Cu toate acestea, valoare inidicelui ar trebui să parcurgă o curbă descrescătoare: asociaţia CFA România, organizaţia profesioniştilor în investiţii, prognozează că rata ROBOR la 3 luni va ajunge la nivelul de 5,9% într-un orizont de 12 luni.

În ceea ce privește IRCC, aceasta a crescut la valoarea de 5,96% pe an, față de valoarea de 5,94% din al doilea trimestru din an. Ținând cont de prognoza specialiștilor CFA România, rata ROBOR 3 M va scădea până la nivelul de 5,9%, acesta va avea o valoare mai mică decât nivelul actual al IRCC. Cu toate acestea, valoarea IRCC ar putea să scadă într-un orizont de 12 luni.

ROBOR mai mic decât IRCC: În ce condiții este posibil un asemenea scenariu

ROBOR este calculat ca medie aritmetică a ratelor dobânzilor practicate de 10 bănci relevante pentru piața românească din punct de vedere al activității pe piața monetară interbancară. Acest indice este dictat de dobânda cheie a cărei valoare este stabilită de Banca Centrală a României. Conform lui Ciprian Dascălu, economistului șef BCR, în cazul extraordinar în care Banca Națională ar reduce agresiv dobânda cheie, am putea vedea situații în care ROBOR la 3 luni să fie sub nivelul IRCC.

„IRCC mai mare decât ROBOR se poate întâmpla într-un scenariu în care vom asista la o scădere foarte rapidă a ratelor de dobândă cheie. În cazul în care vom avea scăderi rapide ale acestei rate vom putea vedea acest fenomen pe parcursul decalajului celor doi indici, de până la două trimestre”, explică Ciprian Dascălu.

În stabilirea ROBOR și IRCC diferă perioada de fixing dar și metodologia de calcul. În timp ce ROBOR este stabilit zilnic la fixing, folosind ultimele rate cotate de fiecare bancă într-un interval, indicele IRCC zilnic se calculează pe baza tranzacţiilor efective, respectiv media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor interbancare, iar apoi se calculează IRCC trimestrial.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri