Chiar dacă am trecut peste un an dificil din punct de vedere economic, românii se respectă când vine vorba de concedii, iar cei mai mulți compatrioți aleg să își petreacă vacanțele în străinătate. Fiindcă berea, plajele aurii și soarele te pot face să nu te mai uiți pe ce cheltuiești, este important să te informezi care sunt metodele de plată cele mai convenabile înainte de a merge într-o țară străină. Iată ce metode de plată există în destinațiile preferate ale românilor în perioada verii: Grecia, Turcia, Bugaria și Egipt.

Metode de plată în străinătate în 2023: Grecia

Destinația preferată a românilor pe timpul verii are o mare deschidere pentru utilizarea plăților electronice. În prezent, există puține locuri în care să nu poți să folosești cardul bancar, acestea fiind în general buticurile mici.

Atunci când faci o plată cu cardul în lei în străinătate, banca ta îți blochează suma echivalentă în lei, la cursul pe care îl practică. Metoda prin care să te asiguri că în momentul plății cu cardul plătești la un curs bun este să verifici cursul valutar euro/lei al băncii la care ai cardul. La momentul redactării articolului, cursul de vânzare al monedei euro pentru primele 3 bănci din România este:

În cazul în care folosești un card Revolut poți să alegi să convertești banii în moneda locală înainte să plătești, iar aplicația va realiza conversia pentru operațiunea ta în mod automat de fiecare dată când are loc o tranzacție.

Dacă retragi cash de pe un card Revolut, poți faci asta gratuit în limita a 800 de lei lunar (sau 5 retrageri, oricare limită se atinge întâi). Limita poate fi mărită la 1.600 lei, 3.000 lei și 7.500 de lei pentru cei care plătesc abonamente Revolut (Plus, Premium, Metal, Ultra).

De notat că după depășirea limitelor mai sus menționate, Revolut aplică un comision de utilizare rezonabilă de 2%.

În plus, pentru plata directă la comercianți cu un card Revolut, tranzacțiile de schimb valutar nu sunt taxate până la 5.000 lei pe lună în cazul planurilor Standard și Plus. Sumelor ce depășesc aceste praguri le este aplicat un comision de 0,5%. Pentru schimburi valutare se aplică comisioane pentru zilele lucrătoare și weekenduri, iar acestea sunt percepute indiferent ce plan ai avea. Astfel, de luni până vineri nu se aplică niciun comision, însă, în timpul weekendurilor, se aplică un comision de adaos de 1% pentru toate monedele.

Pentru adepții cash-ului, cea mai facilă variantă este să schimbi lei în euro direct din România pentru vacanța ta. În caz că ai rămas fără cash în Grecia, există opțiunea să scoți bani de la bancomat. În funcție de banca la care ai cardul bancar, vei plăti un anumit comision la ATM. În cazul Băncii Transilvania, de exemplu, comisionul este de 0,5% din sumă + 2,5 lei. Mai mult de atât, majoritatea ATM-urile din străinătate percep un anumit comision la retragere, acesta depinde mult de fiecare bancă în parte.

  • Țară: Grecia;
  • Moneda locală: euro;
  • Primele 3 bănci din Grecia*: Piraeus Bank, Alpha Bank, Euro Bank.

*Am menționat acest lucru deoarece, unele bancomate pot avea niște comisioane mai mari decât în mod obișnuit la retragerea de la ATM. În majoritatea cazurilor, cele mai mari bănci dintr-o anumită țară practică comisoane mai bune. Pentru a determina care sunt cele mai importante bănci dintr-o țară am luat în considerare valoarea activelor instituțiilor financiare.

** Aceste metode de plată sunt similare și în celelalte țări care utilizează moneda euro.

Sursă foto: Shutterstock

Metode de plată în străinătate în 2023: Turcia

Turcia este una dintre destinațiile preferate pentru românii care vor să își petreacă concediul în regim all-inclusive. Românii care vor să călătorească în Turcia trebuie să știe că nu se pot baza exclusiv pe card, ci că vor avea nevoie de cash la ei.

Atunci când vei plăti cu un card de debit în lei se va face conversia automată către moneda locală - lira turcească. Majoritatea băncilor din România fac această tranzacții printr-o dublă conversie: din lei în euro, apoi din euro în lire turcești. Acest lucru poate să fie în dezavantajul tău dacă banca ta nu practică un curs valutar bun. Pentru a verifica dacă cursul de schimb este unul favorabil pentru tine poți compara cursul BNR cu cel al băncii la care ai cardul. Pentru primul schimb valutar: cel din lei în euro, va fi luat în considerare cursul practicat de banca ta, iar pentru a doua conversie: cea din euro în liră turcească, cursul practicat de VISA sau Mastercard, în funcție de procesatorul de plăți inscripționat pe cardul tău bancar.

Pentru utilizatorii de carduri Revolut, convertirea leilor în lire turcești se face din aplicație prin funcția Exchange și apăsând butonul „Sell RON to TRY”. Prin acest mod poți să achiți cu cardul direct în moneda locală.

Pentru a face rost de cash poți fie să te folosești de casele de schimb valutar: din România sau din Turcia, fie să îi retragi de la un ATM direct din Turcia. Dacă vrei să mergi cu banii schimbați din țară, există câteva schimburi valutare care au lire turcești. Aici poți consulta lista exchange-urilor care au lire turcești din București. În momentul redactării articolului cursul valutar leu/ liră turcească este 1 RON = 5,211 TRY. În zonele turistice sau în centrele orașelor există locuri în care poți să plătești chiar și cu euro sau dolari, dar tarifele nu vor fi cele mai bune.

Dacă vrei să schimbi bani în Turcia este recomandat să ai la tine euro sau dolari pentru a putea a face schimbul mai facil. Totodată, este indicat să verifici cursul înainte să alegi exchange-ul: cele din zonele populare pentru turiști pot să ofere cursuri mai proaste. Trebuie să ai în vedere că volatilitatea pieței finanicare din Turcia este una extrem de ridicată. Rata anuală a inflației în Turcia a ajuns la nivelul de 39,6% în mai 2023, conform Trading Economisc, cel mai înalt nivel a scumpirilor înregistrându-se în august 2022, atunci când a înregistrat un nivel de 80,21%. Din acest motiv, nu este indicat să îți convertești banii în lire turcești cu mult timp înainte de călătoria ta: aceștia s-ar putea devaloriza.

Un alt motiv pentru care este bine să aveți bani cash la voi este plăcerea negocierii din bazarele turcești. Nu contează că vorbim de un suvenir, de o cutie cu rahat turcesc, ori un tricou sau un set de șosete, nu acceptați primul preț. Comercianții vor insista să vă convingă să cumpărați de la ei.

  • Țară: Turcia;
  • Moneda locală: lira turcească;
  • Primele 3 bănci din Turcia: Bankası, Akbank şi Garanti Bank.

cele mai bune metode de plat in strainatate - lire turcestiSursă foto: Pixabay

Metode de plată în străinătate în 2023: Bulgaria

Bulgaria anunțase la începutul anului că va trece la moneda euro din 2024, însă această țintă s-a amânat până în 2025. Cu toate acestea, vecinii bulgari sunt deja obișnuiți cu turiștii străini, așa că există multe locuri în care poți să plătești în valută (în euro sau lei).

Până la introducerea monedei euro, moneda națională este leva, iar cursul valutar este, la momentul redactării articolului, 1 BGN = 2,54 RON. Puteți consulta lista exchange-urilor care oferă leva în București AICI.

Atunci când plătești cu un card de debit în lei se va face conversia automată în leva. Majoritatea băncilor din România fac această conversie în doi pași: prima dată transformă suma din leu în euro, apoi din euro în leva. În acest mod, poți pierde bani prin cursul valutar aplicat de bancă și procesatorul de plăți (vezi mai sus cazul Turciei).

O altă opțiune pentru plata cu cardul este conversia din lei în leva prin Revolut. În această situație, atunci când faci o plată nouă, moneda folosită va fi cea bulgărească. În plus, poți vedea rata de schimb direct în aplicație.

Pentru retragerea de la bancomat vei plăti, în cazul utilizării unui card de debit în lei, două comisioane: comision de retragere numerar (în funcție de banca la care ai cardul) și un comision de conversie valutară.

  • Țară: Bulgaria;
  • Moneda locală: leva bulgărească;
  • Primele 3 bănci din Bulgaria: DSK Bank, UniCredit Bulbank, United Bulgarian Bank.

cele mai bune metode de plat in strainatate - leva

Sursă foto: Shutterstock

Metode de plată în străinătate în 2023: Egipt

Egiptul a ajuns de mult pe radarul românilor care își planifică concediile. Moneda națională este lira egipteană care, în momentul redactării articolului, are o valoare de 0,15 lei. Cu toate acestea reprezentanții din turism recomandă să ai la tine dolari sau euro, multe activități destinate turiștilor se achită în aceste monede.

Egiptul rămâne o societate bazată pe numerar, consumatorii preferând să folosească numerar pentru tranzacțiile de zi cu zi. Numerarul a reprezentat 74,7% din volumul total al plăților în 2020, însă pandemia a început să facă plata cu cardul mai atractivă, conform Electronic Payments International.

Vei avea nevoie de cash pentru taxiuri și achiziția de suveniruri de la comercianții din bazaruri, așa că este bine să ai în portofel, pe lângă card, câteva lire egiptene. Pentru acest lucru trebuie să ai la tine euro sau dolari cu care să mergi la casele de schimb valutar din Egipt. Este indicat să verifici cursul valutar în timp real pentru că unele exchange-uri din zonele turistice au un curs mai prost decât în mod normal. În momentul redactării articolului 1 euro valorează 33,94 lire egiptene.

Pentru plata cu cardul la comercianți, la fel ca în cazul țărilor care au altă monedă decât cea euro, majoritatea băncilor din România vor face tranzacția în doi pași: conversie din lei în euro, apoi din euro în lira egipteană. Utilizatorii de Revolut pot face schimbul din lei în lire egiptene din aplicație la următorul curs (în momentul redactării articolului): 1 RON = 6,76 EGP.

  • Țară: Egipt;
  • Moneda locală: lira egipteană;
  • Primele 3 bănci din Bulgaria: DSK Bank, UniCredit Bulbank, United Bulgarian Bank.

cele mai bune metode de plat in strainatate - lire egiptene

Sursă foto: Shutterstock

Sursa foto: Manuel/Findeis Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri