Creditul va fi contractat in vederea finantarii activitatilor de lucru curente ale rafinariei, pentru o perioada de maximum 12 luni, si este girat, printre altele, cu garantii imobiliare ce constau intr-o serie de instalatii de la Navodari Corbu si o statie de epurare.

Totodata, actionarii companiei au aprobat emiterea unei scrisori de garantie in valoare de 25,106 milioane euro in favoarea Agentiei Nationale de Adminsitrare Finscala (ANAF), prin care rafinaria garnateaza plata accizei datorate de clientii Rompetrol Rafinare Constanta catre ANAF. Scrisoarea va fi garantata cu doua terenuri evaluate de Bancpost la 34,5 milioane euro.

In plus, actionarii Rompetrol Rafinare Constanta auaprobat si prelungirea cu inca un an a creditului sindicalizat in valoare de 110 milioane dolari contractat de rafinarie in vederea achizitionarii de materii prime. Creditul a fost contractat cu HVB Bank Romania, Bank Austria Creditanstalt si Banca Comerciala Romana. Contractul de credit a fost semnat in iunie 2004 si a prevazut un imprumut initial de 85 de milioane de dolari. Ulterior, Rompetrol a majorat imprumutul la 110 milioane dolari. La 10 ianuarie actionarii rafinariei au decis sa utilizeze creditul nu numai pentru titei, ci si pentru cumpararea de pacura si gaz condensat.

In cadrul adunarii generale a actionarilor a fost ales Iuri Titov Buzescu ca membru in consiliul de administratie al Rompetrol Rafinare Constanta, in functia ramasa vacanta dupa expirarea contractului lui Adrian Petrus.

Citeste si:

Rompetrol Rafinare SA Constanta estimeaza pentru acest an un profit net de 6,57 milioane dolari (16,53 milioane lei), in conditiile in care compania a inregistrat in 2006 o pierdere de 45,95 milioane lei.

Tot pentru anul acesta, Rompetrol Rafinare Constanta estimeaza o cifra de afaceri de 1,98 miliarde dolari, in scadere cu 10% fata de anul 2006, cand afacerile companiei au fost de 2,20 miliarde dolari (5,39 miliarde lei).

Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) sunt listate la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) cu simbolul RRC. Rafinaria Petromidia are un capital social de 2,10 miliarde lei. Ultima cotatie a actiunilor Rompetrol Rafinare Constanta a fost de 0,124 lei, in sedinta de vineri, ceea ce da o capitalizare de 2,61 miliarde lei.