Ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, a declarat ca pachetele de actiuni ce vor ramane in proprietatea statului dupa privatizarea CEC si BCR vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti. In cazul Bancii Comerciale Romane, Popescu a lansat si varianta ca cele cinci SIF-uri sa vanda alaturi de stat o parte din actiunile detinute, pentru un pret satisfacator.

Statul va ramane la BCR cu cel mult 12%, iar la CEC investitorul strategic va cumpara 51-75% din actiuni.

Ministrul finantelor a declarat ca privatizarea celor doua banci se va realiza pana la finalul primului trimestru din 2006. Saptamana trecuta, primul ministru Calin Popescu Tariceanu a spus ca BCR va fi privatizata prima, invers decat se hotarase initial.

Principalii actionari ai BCR sunt in acest moment AVAS, cu aproape 37% din actiuni, BERD si IFC, cu 25%, salariatii BCR, cu 8%, si SIF-urile, fiecare cu 6%. Banca este cea mai mare din Romania in acest moment.

CEC este banca cu cea mai mare retea de agentii in mediul rural, fiind o mare atractie pentru bancile straine, datorita fondurilor comunitare care vor intra in Romania prin intermediul sistemului bancar.

Plecand de la faptul ca 25% din BCR au fost vandute cu 222 milioane de dolari, un calcul simplu arata ca Bursa isi va mari capitalizarea cu aproximativ 6,7%, iar la capitolul lichiditate va avea de castigat 106,56 milioane de dolari.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri