MKB Romexterra Bank a trimis Bancii Nationale a Romaniei (BNR) documentatia pentru aprobarea normelor proprii de creditare in luna august si a prevazut un grad maxim de indatorare de 70% pentru creditele acordate populatiei, a declarat, pentru NewsIn, directorul de relatii publice al bancii.
"Momentan asteptam raspunsul din partea bancii centrale. MKB Romexterra Bank a depus noile norme de creditare la BNR in luna august, iar acestea prevad un grad maxim de indatorare de 70%", a mai spus Catalina Chirica, responsabila pentru relatiile publice in cadrul bancii MKB Romexterra.

Gradul de indatorare se determina ca pondere a angajamentelor totale de plata la credite in "veniturile eligibile", care reprezinta veniturile calculate dupa ce banca scade din veniturile nete ale clientilor un "cos minim de subzistenta", ajustate in functie de numarul membrilor de familie. La stabilirea gradului de indatorare, banca mai tine cont de categoria solicitantului, precum si zona geografica de resedinta.

Unsprezece banci de pe piata romaneasca au, in prezent, normele "stampilate" de banca centrala: Alpha Bank Romania (pe 8 mai), BRD - Groupe Societe Generale (pe 25 mai), Volksbank Romania (pe 5 iunie), Banca Comerciala Romane (BCR) (pe 12 iunie), ATEbank Romania (pe 10 iulie), Banca Transilvania (pe 24 iulie), Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) (pe 7 august), Bank Leumi Romania (pe 14 august), Credit Europe Bank (pe 28 august), Romanian International Bank (pe 31 august) si Egnatia Bank (pe 5 cotombrie).

Dintre normele validate de BNR pana in prezent, doar cele ale BRD, Bancii Transilvania, Bank Leumi Romania si Romanian International Bank prevad un grad de indatorare maxim de 70%, celelate banci stabilind un nivel de cel mult 65% sau chiar 60%, in cazul ATE Bank Romania si Egnatia Bank Romania.
MKB Romexterra Bank, subsidiara grupului MKB-Bayern LB, a obtinut in prima jumatate a acestui an un profit net de 3,8 milioane euro, ca urmare a investitiilor in dezvoltarea retelei, a modificarii structurii organizatorice, recrutarii si pregatirii personalului si procesul de schimbare a imaginii.

Activele totale ale MKB Romexterra Bank au crescut la jumatatea acestui an cu aproape 40% pana la 1,5 miliarde lei (484 milioane euro) de la 1,1 miliarde lei (306 milioane euro), cat inregistra banca in perioada similara a lui 2006.

Reteaua teritoriala a bancii numara, la jumatatea acestui an, 69 unitati operationale, cu 27 mai mult decat in iunie 2006, si o retea de 156 bancomate (ATM), care au fost adaptate la standardul EMV pentru acceptarea cardurilor cu cip. Pana la sfarsitul anului, banca vrea sa isi extinda reteaua la 96 sucursale si agentii si 326 bancomate. Proportional cu extinderea retelei teritoriale, personalul bancii a inregistrat o crestere cu 19%.

De la inceputul anului, in structura MKB Romexterra Bank au fost dezvoltate noi linii de afaceri, precum cele de finantari de proiecte, finantare specializata pentru intreprinderi mici si mijlocii (IMM) si servicii de private banking.

Din a doua jumatate a anului trecut, MKB Romexterra Bank face parte din grupul financiar bancar german Bayerische Landesbank (Bayern LB), prin investitorul strategic MKB Bank - subsidiara a Bayern LB - care detine o participatie de 75,94% din actiunile bancii romanesti
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri