Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras, luni, toata suma de 3,921 miliarde lei (1,17 miliarde euro) pe care s-au oferit sa o plaseze 11 banci comerciale in depozite cu scadenta la doua saptamani, la noua dobanda anuala fixa de 7,50%, egala cu cea de politica monetara, potrivit dealerilor.

"BNR a atras mult mai multi bani decat au revenit azi in piata, dar dobanzile interbancare nu au crescut, probabil si din cauza ca nu se resimte o lipsa de lichiditate pentru ca mai e pana la sfarsitul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii", a spus Ciprian Mihai, sef de departament in cadrul trezoreriei Volksbank, potrivit NewsIn.

BNR a reinceput, din 24 septembrie, sa atraga excesul de lichiditate din piata in depozite cu o dobanda fixa, egala cu cea de politica monetara, dupa ce timp de 11 saptamani a atras acesti bani la dobanzi ce variau de la o banca la alta. Spre deosebire de prima parte a anului, in care folosea dobanda cheie pentru remunerarea leilor in exces atrasi in depozite la o luna, banca centrala pastreaza, in prezent, acesti bani in depozite la doua saptamani.

Faptul ca banca centrala atrage bani pe perioade mai scurte de timp permite bancilor sa isi controleze mai bine lichiditatile, sustin analistii si dealerii din piata.

Luni, 5 noiembrie, au intrat in piata 951 milioane lei, atrase in urma cu doua saptamani de BNR la o dobanda anuala de 7%. Banca centrala a atras la licitatia de lunea trecuta 471 milioane lei in depozite la doua saptamani si a acordat o dobanda anuala fixa 7%.

Cursul afisat luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,3458 lei/euro, descrie o depreciere a monedei nationale cu mai putin de un ban (0,15%) fata de euro, de la 3,3408 lei/euro, cat era vineri.

Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de luni un nivel al dobanzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 7,29% pe an, fata de nivelul de 7,24% din ziua precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobanda a crescut usor la 7,81% pe an, de la 7,80% pe an cat era joi.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Modificarile BNR au injumatatit clientii IFN-urilor