Leul castiga teren, pe fondul cererii mari din piata

Leul s-a intarit ieri cu 0,46% pana la 3,7246 lei/euro, la cursul de referinta afisat de banca centrala, pe fondul cererii mari de lei din piata si in conditiile in care jucatorii asteapta decizia bancii centrale de la inceputul saptamanii viitoare, sustin dealerii.

Leul s-a intarit miercuri cu 0,46% pana la 3,7246 lei/euro, la cursul de referinta afisat de banca centrala, pe fondul cererii mari de lei din piata si in conditiile in care jucatorii asteapta decizia bancii centrale de la inceputul saptamanii viitoare, sustin dealerii.

Marti, Banca Nationala a Romaniei (BNR) afisase un curs de referinta de 3,7420 lei/euro.

Moneda nationala s-a apreciat in primele tranzactii de miercuri, de la 3,7550 la 3,7195 lei/euro, ca urmare a cererii mari de lei din piata, in conditiile in care dobanzile interbancare se mentin la un nivel ridicat. Dupa aprecierea de la prima ora, leul a pierdut teren pana la 3,74 lei. Dupa ora 13:00, leul a recuperat din nou teren, iar la ora 14, se tranzactiona la 3,7150 - 3,7200 lei/euro.

"Exista o cerere mare de lei in piata, determinata de nivelul ridicat al dobanzilor pe piata interbancara", a spus dealerul sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle, potrivit NewsIn.

El a mai mentionat ca piata asteapta decizia de politica monetara a bancii centrale, majoritatea estimand o majorare a ratei dobanzii, iar un semn ar constitui si faptul ca BNR a atras din nou bani din piata miercuri, in depozite cu scadenta luni, 4 februarie, cand are loc si intalnirea consiliului de administratie al institutiei.

Cursul afisat miercuri de banca centrala arata o apreciere cu aproape 0,65% a monedei nationale fata de dolar, de la 2,5320 lei/dolar, cat era marti, la 2,5156 lei/dolar.

Pe pietele internationale, dolarul s-a depreciat miercuri de la 1,4756 pana la cotatii de 1,4818 dolari/euro, iar la 14:07, ora Romaniei, euro era cotat la 1,4811 dolari.

Banca centrala a afisat, in prima parte a zilei de miercuri, un nivel al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 8,17% pe an, fata de 8,18 % pe an cat era in ziua anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a urcat usor la 8,89% pe an, de la 8,86% pe an, cat era marti.

Dobanzile interbancare la depozitele pentru o zi, de tip overnight, se mentin la un nivel ridicat, de peste 8,50% pe an, ca urmare a scaderii lichiditatii din piata interbancare, odata cu inceperea unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri