"In masura in care inflatia se inscrie pe o traiectorie larg descendenta si perceptiile se schimba, am putea vedea si o coborare a ratei dobanzii cheie pana la sfarsitul acestui an", a adaugat Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), potrivit NewsIn

El a explicat ca, in prezent, aplatizarea inflatiei a devenit o realitate, dar piata nu va percepe revenirea inflatiei pe o traiectorie puternic descrescatoare mai devreme de septembrie-octombrie.

Guvernatorul BNR a explicat ca perceptia de temperare semnificativa a inflatiei apare cu intarziere, in conditiile in care cifrele despre inflatia din august sunt publicate abia la mijlocul lunii septembrie.

Citeste si:

Isarescu a mai explicat ca cifrele publicate in august pentru luna anterioara nu vor fi suficient de incurajatoare pentru a schimba si perceptiile si ca in luna iulie nu vom avea o inflatie mai scazuta pe cifre, pentru ca efectul de baza nu este unul favorabil in acest sens.

Inflatia a ajuns in aprilie la 8,62% pe an, cu o temperare foarte usoara fata de luna anterioara, cand inflatia s-a situat la 8,63% pe an.

Seful bancii centrale a declarat in repetate randuri ca nivelul inflatiei in martie a fost varful pentru acest an, urmand ca in lunile urmatoare inflatia sa ramana in apropierea nivelului maxim, pentru a intra puternic pe o panta descendenta abia din luna iulie. Pentru sfarsitul acestui an, BNR estimeaza o inflatie de 7%.