Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras astazi 2,1 miliarde lei (592 milioane euro) de la 13 banci in depozite cu scadenta pe 28 iulie, la o dobanda de 10% pe an, egala celei de politica monetara, a declarat Ciprian Mihai, sef de departament in cadrul trezoreriei Volksbank Romania, potrivit NewsIn.

Tot azi au intrat in piata 4,13 miliarde lei (1,15 miliarde euro), suma atrasa cu o saptamana in urma de banca centrala, de la 16 banci.

"Suma scoasa astazi (n.r. luni) nu este atat de mare, daca ne gandim la suma care intra in piata din licitatia de lunea trecuta. Cred ca multe banci asteapta sa plaseze banii in noua perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii (n.r. care incepe pe 24 iulie)", a explicat Mihai.

Dobanzile la depozitele in lei pentru o zi de tip overnight au scazut, luni, la 8-9% pe an, semnificativ sub dobanda de politica monetara, de 10% pe an, pe seama nivelului relativ ridicat de lichiditate din piata monetara.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de luni, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 8,96% pe an, sub cel de 9,34% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasat(ROBOR), dobanda a scazut la 9,46% pe an, de la 9,84% pe an, cat era vineri.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Modex deschide un laborator de blockchain la ASE
Setari Cookie-uri