Contractul de vanzare-cumparare a actiunilor a fost semnat de BCR Leasing, divizia de leasing a grupului BCR, si de actionarii companiei Omniasig Pensii.

Administratorul Omniasig Pensii, care administreaza fondul Omniforte - al zecelea din piata, cu o cota de 1,5% -, este controlat de TBIH Financial Services Group NV, care detine 90% din capital, restul de 10% din actiuni fiind in posesia asiguratorului Omniasig-Vienna Insurance Group (VIG), controlat de austriecii de la VIG.

BCR Administrare Fond de Pensii, administratorul de pe pilonul II al grupului BCR, este detinut in proportie de 99,99% de BCR si are o cota de piata de 3,1%, cu 135.628 participanti atrasi de fondul BCR, potrivit ultimelor date publicate de Casa Nationala de Pensii (CNPAS).

TBIH Financial Services Group NV estimeaza ca va incasa circa 12 milioane euro pentru pachetul de 90% de actiuni pe care il detine la adminsitratorul de pe pilonul II Omniasig Pensii, in urma vanzarii acestuia catre grupul BCR, a anuntat Kardan NV.

Valoarea tranzactiei a fost calculata la un pret de 208 euro pe participant. La pretul anuntat de Kardan, valoarea intregii companii se ridica la circa 13-13,5 milioane euro.

"Este o tranzactie normala in procesul de consolidare a pietei pensiilor private din Romania. Negocierile au inceput in urma cu sase luni si astazi s-a batut palma intre cele doua parti", a declarat, citat de NewsIn, directorul general al Omniasig Pensii, Cristina Nitescu (foto).

Citeste si:

Considerentele tranzactiei au fost decise de actionarii celor doua companii, a precizat Nitescu.

Fuziunea se va finaliza dupa primirea tuturor aprobarilor din partea autoritatii de supraveghere, respectiv Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

BCR precizeaza, in comunicatul prin care anunta tranzactia, ca fondul Omniforte va fi administrat in continuare de catre Omniasig Pensii, insa vrea sa fuzioneze cele doua fonduri dupa primirea aprobarilor necesare.

"Grupul BCR doreste ca, dupa obtinerea aprobarilor necesare potrivit cadrului legal aplicabil, sa realizeze fuziunea Fondului de Pensii Administrat privat Omniforte cu BCR Fond de Pensii Administrat Privat", se spune in comunicat.

Pe piata pensiilor private obligatorii opereaza in prezent 14 jucatori, iar BCR va ajunge, prin cele doua fonduri, la o cota de piata cumulata de 4,6% (202.361 clienti), care l-ar plasa pe pozitia a saptea in sistem, dupa ING (cu o cota de piata de 33,2%), Allianz -Tiriac (25,6%), Generali (9,4%), Aviva (7,4%), Interamerican (6,4%) si AIG (6,3%).