"Romania trebuie sa fie intr-o stare permanenta de alerta in ceea ce priveste balanta externa si supravegherea de pe pietele financiare si bancare", a declarat Vosganian, citat de NewsIn.

Piata bancara din Romania, pana in prezent protejata de o dimensiune redusa a activelor, s-ar putea confrunta cu o lipsa de lichiditate in urma crizei financiare internationale, a mentionat ministrul.

"Trebuie sa fim atenti si la lichiditati, mai ales ca unele grupuri internationale ar putea restrictiona lichiditatea bancilor din piata romaneasca", a mai spus Vosganian.

Slaba dezvoltare a pietei bancare romanesti a protejat-o de criza

"Piata bancara din Romania a fost protejata de criza financiara mondiala si datorita dimensiunii mai mici a activelor, ele reprezentand doar 60% din PIB, si pentru ca operatiunile pe piata externa sunt reduse", a mentionat ministrul.

De asemenea, piata ipotecara, inca nu foarte dezvoltata, a ferit Romania de socurile crizei financiare.

Citeste si:

"In Romania nu s-a resimtit atat de mult socul crizei financiare internationale, deoarece piata ipotecara nu este foarte dezvoltata, iar intermedierea bancara nu este atat de mare", a mai spus ministrul.

Insa efectele crizei financiare s-au resimtit pe bursa de valori, in principal ca urmare a iesirii investitorilor de pe toate pietele.

"Bursa de valori din Romania a fost foarte afectata de ceea ce se intampla pe celelalte piete financiare din lume si pentru ca investitorii straini au iesit de pe piata", a mai spus Vosganian.

Ministrul sustine ca investitiile straine nu au fost afectate, insa, de socul economic mondial, iar mecanismul cursului de schimb a reprezentat o "forta de descarcare a presiunilor venite din piata financiara intrernationala".

"Nu avem inca incredere in ceea ce facem si in viitorul nostru. Cer romanilor sa fie la inaltimea realitatii pe care o traiesc. Realitatea arata ca Romania intra in randul tarilor mediu dezvoltate. Formarea bruta de capital fix ajunge in 2008 la 33,7% si s-a produs pe fundalul imbunatatirii climatului microeconomic", a mai spus Vosganian.