Nivelul actual al dobanzilor nu este reprezentativ si nu are nicio valabilitate. Tranzactiile sunt destul de putine, insa ask-urile (cotatiile de cerere n.r.) pot ajunge si la 100% pe swap-uri. Depinde de contrapartida si lichiditate", a comentat Ciprian Mihai, sef de departament in cadrul trezoreriei Volksbank Romania.

Tranzactiile prin swap-uri se realizeaza de speculatorii straini, care au nevoie de bani, insa finalul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii face bancile sa ridice dobanzile la niveluri de cel putin 40%, chiar si de 100% pe an.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat, in prima parte a zilei de miercuri, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 18,89% pe an, peste cel de 15,21% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a urcat la 57% pe an, de la 53,28% pe an, cat era marti.

Dobanzile mari din piata monetara au apreciat moneda nationala cu 3 bani, pana la 3,5909 lei/euro, conform cursului de referinta afisat de BNR. Un nivel atat de scazut pentru euro nu a mai fost atins din 9 septembrie, cand banca centrala a afisat un curs de referinta de 3,5802 lei/euro.