"Aceasta decizie a fost luata in urma constatarii faptului ca noii actionari ai societatii (Uniqa International Beteiligungs – Verwaltungs GmbH si Uniqa International Versicherungs Holding GmbH) nu au solicitat si obtinut aprobarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, conform legislatiei in vigoare", se arata in comunicat.

Potrivit CSA, "s-a constatat ca in 3 noiembrie, noii actionari au numit noi membri ai Consiliului de Supraveghere si au revocat pe cei existenti, iar in data de 17 noiembrie, noul Consiliu de Supraveghere, neaprobat de CSA, a numit noi membri ai directoratului societatii si a revocat pe cei existenti".

Arbitrul asigurarilor sustine ca "modificarea statutului sau a actului constitutiv al Unita Vienna Insurance Group SA fara avizul ori aprobarea prealabila a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor - cu privire la noua structura a actionariatului, noii membri ai Consiliului de Supraveghere si ai Directoratului – reprezinta o incalcare a prevederilor Legii 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si a normelor privind autorizarea asiguratorilor, puse in aplicare prin Ordinul CSA 6/2007".

Potrivit deciziei CSA, asiguratorul Unita trebuie sa intrerupa temporar activitatea si in sucursale, filiale, agentii si puncte de lucru. Este interzisa "desfasurarea activitatii de asigurare sau de reasigurare, subscrierea de noi riscuri si incasarea de prime aferente acestora, pana la data aprobarii de catre CSA a noii structuri a actionariatului, a membrilor Consiliului de Supraveghere si a membrilor Directoratului", potrivit CSA.

Societatea are, totodata, obligatia ca in termen de trei zile de la data comunicarii deciziei, sa notifice toti intermediarii in asigurari cu care colaboreaza cu privire la interzicerea temporara a desfasurarii activitatii de asigurare si la faptul ca acestia nu mai pot subscrie riscuri noi in numele si pe seama Unita Vienna Insurance Group si nu mai pot incasa primele de asigurare aferente acestora, se mai spune in comunicat.

Sanctiunea aplicata companiei Unita Vienna Insurance Group SA nu are implicatii asupra contractelor de asigurare deja incheiate, fiind prevazut expres faptul ca societatea va indeplini toate obligatiile asumate prin acestea fata de persoanele asigurate, beneficiare sau pagubite, se mai spune in comunicat.

Citeste si:

Grpul austriac de asigurari Uniqa a preluat recent de la Vienna Insurance Group (VIG) asiguratorul Unita, care era in prima jumatate a acestui an pe pozitia a sasea pe piata romaneasca, cu o cota de 6,12%.

Uniqa a renuntat, in schimb, la preluarea Astra, dupa ce negocierile pentru cumpararea restului actiunilor au esuat, pretul fiind considerat prea mare.

Vasilescu: Nu am fost informati despre intreruperea activitatii

Noul director general al asiguratorului Unita, Radu Vasilescu, a declarat, pentru NewsIn, ca nu a a fost informat in mod formal de CSA despre interzicerea temporara a activitatii societatii Unita, urmand sa faca o declaratie presei dupa ce va analiza decizia arbitrului asigurarilor.

"Am informat deja actionarii de la Viena si urmeaza sa facem o declaratie dupa ce vom analiza decizia CSA. Nu am fost informati, formal, despre intreruperea activitatii", a spus Vasilescu.

Radu Vasilescu, fostul sef al ING Fond de Pensii, declarase ca este din 19 noiembrie noul director general al companiei de asigurari Unita, care se va numi Uniqa Romania dupa un proces de rebranding.