[Update] BNR surprinde bancherii si reduce doar dobanda cheie la 10%

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, astazi, sa coboare dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 10%, si sa mentina nivelurile actuale ale rezervelor minime obligatorii.

Banca centrala va opera mai multe scaderi graduale "nu foarte consistente" ale dobanzii cheie pe parcursul acestui an, astfel incat pana la sfarsitul lui 2009 aceasta ar putea ajunge la 8,25%, de la 10,25% cat este in prezent, a spus si economistul-sef al BCR, Lucian Anghel.

Dobanda de politica monetara se va mentine, insa, la un nivel mai ridicat cu cel putin 3 puncte procentuale peste rata inflatiei, a spus economistul sef al BCR, Lucian Anghel.

Citeste si:

BNR va lua astazi una dintre urmatoarele trei decizii: reducerea dobanzii cheie cu 0,25pp, reducerea rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in lei cu 2pp sau ambele decizii, a spus Lucian Anghel, la prezentarea raportului de tara al BCR.

"Desi estimam reducerea RMO in acest an, decizia nu va fi luata neaparat miercuri, insa ar putea ajuta la finantarea deficitului bugetar din resurse interne", a mentionat Anghel.

Totodata, Anghel sustine ca relaxarea politicii monetare prin taierea RMO la pasivele in lei este necesara pentru continuarea creditarii in conditiile in care in noiembrie si decembrie 2008 "creditele au inregistrat scaderi pe toata linia".